Protivnici Srbije u grupu G na Svetskom prvenstvu u Kataru treniraju na neobičan način. Ovu pomalo bizarnu odluku doneo je selektor Brazila Tite, piše sportsport.ba.

Kako navode, koliko god ova odluka bila čudna, ona je jako produktivna i ispostavila se izuzetno uspešnom.

Mnoge Brazilce zabrinuli su snimci sa treninga "karioka" pred polazak u Katar. Iskusni Dani Alveš je oštro startovao na Rafinju, Nejmar i Aleks Teljes našli su se u jednom oštrom duelu, kao i Aleks Sandro i Eder Militao. Vrlo lako je moglo doći do povreda, ali srećom nije.

 

 

Pokazalo se da se Brazilci ne štede ni na treningu i da su spremni da budu čvrsti za utakmice na Mundijalu. Ipak, povećana je mogućnost povređivanja, pošto je uočljivo da izabranici Titea tokom treninga ne nose kostobarane.

Selektor Tite je na ovu ideju došao još vodio Korintijas. Zabrinut zbog broja kartona koje je njegova ekipa dobila na početku sezone 2015/16, Tite je predložio da svi treniraju bez kostobrana, verujući da će na taj način igrači steći malo "mekši" pristup i da će imati više svesti kada budu u otvorenim duelima, te da će se na ovaj način smanjiti broj suspenzija.

Titeov stav tada je te 2015. godine upalio - Korintijas je osvojio nagradu za Fer plej, kao ekipa s najmanje kartona u ligi.

Foto: EPA-EFE/Joedson Alves

 

Igrači su svesni te Titeove odluke i veruju da se i bez kostobrana može trenirati.

- Na treninzima se uvijek trudimo da damo sve od sebe. Svi koji dolaze ovde žele pokazati da rade dobro, a intenzitet treninga je jako visok. Imamo dve ekipe izvrsnih igrača, na vrhuncu karijere, to pomaže u intenzitetu treninga. Naravno, uvek poduzimajući mere opreza da ne preterate i da ne povredite nekoga. Ali odanost i intenzitet se ne moraju smanjiti. Trening je priprema za utakmicu i tako moramo da treniramo - rekao je PSŽ-ov stoper Markinjos.

Foto: Tanjug/AP

 

U jednoj reklamnoj kampanji 2018. godine selektor Tite otkrio je da ceni oštar stav protiv rivala, ali uvek s lojalnošću.

- Delovaćeš snažno, ali ćeš biti odan. Zbog suspenzija koje su imali, zamolio sam sve da skinu kostobrane. To poštovanje morate imati prema protivniku, želim to isto videti i prema kolegi na treninzima. Nisam znao šta će ta odluka doneti, ali sledeći dan sam video odanost. Takmičite se snažno, odano, ali na loptu - poručio je selektor Brazila tada.

Pod vodstvom Titea Brazil je imao 120 žutih kartona u 76 utakmica, u proeku 1,5 karton po utakmici. No, nešto što privlači pažnju je mali broj crvenih kartona - u šest godina, Brazil je dobio samo tri crvena kartona. Od toga je dva dobio napadač Gabrijel Žezus, a jedan defanzivac Emerson Rojal.

Foto: Tanjug/AP

 

Brazilci će 24. novembra protiv Srbije otvariti Svetsko prvenstvo, a zatim će 28. odmeriti snage sa Švajcarskom. Poslednju utakmicu u grupi "Karioke" igraju protiv Kameruna 2. decembra.

Tite je nedavno objavio spisak, na kojem je bilo iznenađenja za mnoge. Dani Alveš ima skoro 40 godina i nije igrao mesecima, ali se našao u avionu za Katar, dok nema nekih vrhunskih igrača poput Roberta Firmina, Gabrijela Barbose, Lodija, Filipea Kutinja ili Žoelingtona. A ni Kunja iz Atletika, ni Daglas Luiz iz Aston Ville nisu pozvani.

Foto: Tanjug/AP

 

Brazil je inače jedina zemlja koja je nastupila na svim svetskim prvenstvima, a do sada je pet puta bila prvak sveta. Poslednji trijumf ostvaren je pre 20 godina, kada su pod vođstvom Ronalda trijumfovali u Južnoj Koreji i Japanu. Legendarni napadač je s osam pogodaka odveo tim Luiša Skolarija na tron.

Foto: Profimedia

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".