- Poslednje poskupljenje bilo je 2014. godine. Prihvatili smo kao industrija osiguranja sugestije Narodne banke Srbije da se potrudimo da zajedno pokušamo da ublažimo efekat infalcije u našoj zemlji. U narednom periodu to poskupljenje predstoji, skočile su isplate šteta, cene rezervnih delova, kao i sve druge cene koje se odnose na našu industriju, ali ovog puta biće u adekvatnoj komunikaciji sa NBS, istakao je Jovanović ne navodeći potencijalni iznos povećanja.

Kako je pomenuta polisa obavezna pri registraciji automobila, njenim poskupljenjem u isti mah poskupljuje i sama registracija.

Krajem avgusta prošle godine, povodom poskupljenja se oglasila i Narodna banka Srbije koja je uputila svim društvima za osiguranje koja su povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti dopis kojim ih poziva da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo, što su osiguravači i učinili.

Foto: D. Milovanović

 

Razlog poskupljenja

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije je tom prilikom za "Blic Biznis" detaljno pojasnio razloge poskupljenja.

- Osnovni razlog poskupljenja polise osiguranja od autoodgovornosti jeste rast cene rezervnih delova, uslovljen inflacijom na svetskom nivou. Tu je i rast cena usluga transporta i procene štete, a značajna stavka koja je uticala na poskupljenje su i više cene radnog časa u servisima jer smo dostigli cene koje su aktuelne u najrazvijenijim evropskim državama, rekao je za "Blic Biznis" Duško Jovanović i dodao: "Ukupna situacija na tržištu automobila se nepovoljno odražava na poslovanje društava za osiguranje u delu AO".

(Blic)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".