- Последње поскупљење било је 2014. године. Прихватили смо као индустрија осигурања сугестије Народне банке Србије да се потрудимо да заједно покушамо да ублажимо ефекат инфалције у нашој земљи. У наредном периоду то поскупљење предстоји, скочиле су исплате штета, цене резервних делова, као и све друге цене које се односе на нашу индустрију, али овог пута биће у адекватној комуникацији са НБС, истакао је Јовановић не наводећи потенцијални износ повећања.

Како је поменута полиса обавезна при регистрацији аутомобила, њеним поскупљењем у исти мах поскупљује и сама регистрација.

Крајем августа прошле године, поводом поскупљења се огласила и Народна банка Србије која је упутила свим друштвима за осигурање која су повећала премију осигурања од аутоодговорности допис којим их позива да ту премију у најкраћем року врате на претходни ниво, што су осигуравачи и учинили.

Фото: Д. Миловановић

 

Разлог поскупљења

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије је том приликом за "Блиц Бизнис" детаљно појаснио разлоге поскупљења.

- Основни разлог поскупљења полисе осигурања од аутоодговорности јесте раст цене резервних делова, условљен инфлацијом на светском нивоу. Ту је и раст цена услуга транспорта и процене штете, а значајна ставка која је утицала на поскупљење су и више цене радног часа у сервисима јер смо достигли цене које су актуелне у најразвијенијим европским државама, рекао је за "Блиц Бизнис" Душко Јовановић и додао: "Укупна ситуација на тржишту аутомобила се неповољно одражава на пословање друштава за осигурање у делу АО".

(Блиц)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".