Bronzana skulptura Vuka Karadžića na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove ulice u Beogradu, danas je demontirana i biće preneta u atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu koji će obaviti restauraciju.


Prema ugovoru, restauracija bi trebala da traje 120 dana, ali iz Zavoda za zaštitu spomenika očekuju da će se završiti do kraja godine.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Beograda Olivera Vučković rekla je za RTS da je projekat izrađen 2019. godine, a da su gradske vlasti sada izdvojile sredstva za kompletnu sanaciju i rekonstrukciju Vukovog spomenika.

- Čini mi se da je ovo sada istorijski momenat, jer Vuk posle 85 godina napušta ovo mesto i nadamo se da će do Nove godine ponovo biti na ovom mestu - navela je Vučkovićeva za RTS.

Foto: P. Milošević

 

Ona je dodala je da se nada da će kompletna sanacija biti u tom periodu, a da će u međuvremenu biti urađen i kameni postament.

- Kada je rađen plato 1995. godine, urađena je jedna manja intervencija na samom postamentu, međutim, tom prilikom nije izabran odgovarajući kamen. Mi ćemo sada ispraviti to, a skulpturu nosimo na detaljnu sanaciju, pošto, otkad je postavljena, nije nikada rađeno konkretno na njoj - rekla je Vučkovićeva.



Iz Zavoda podsećaju da su 7. novembra, nakon velikih i uspešnih rekonstrukcija Spomenika Pobedniku i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, otpočeli radovi na sanaciji i restauraciji spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću, tačno na dan kada je svečano spomenik otkriven u prisustvu gradskih zvanica i stanovnika Beograda pre 85 godina (7. novembra 1937. godine).

Foto: P. Milošević

 

Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Karadžiću izrađen je u 2019. godini, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi da počnu radovi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".