Edson Arantes do Nasimento Pele zaista je zaslužio status fudbalskog božanstva koje ima ne samo u Brazilu već i širom sveta. Imao je sve. Dribling sa obe noge. Brzinu, precizan šut, odličnu igru glavom, izuzetan pregled igre… Vlasnik je tri “Zlatne boginje’ osvojene na Mondijalima 1958, 1962. i 1970. godine. Najmlađi je akter finala svetskog šampionata.

Foto: Profimedia

 

 

Najmlađi strelac u istoriji Mondijala. Fudbaler koji je na zvaničnim utakmicama postigao više od 1000 golova… a mi bismo dodali da je i vlasnik jednog od najlepših promašaja na Svetskim prvenstvima ikada.
Bilo je to sjajno prvenstvo održano u Meksiku 1970. godine. Brazil se prošetao do titule svetskog prvaka, treće po redu, tako da je Brazilcima u trajno vlasnitšvo pripala “Zlatna boginja”. Pele i momci su najpre u grupi nadigrali Čehoslovačku 4:1, pa Englesku 1:0 i Rumuniju sa 3:2. U četvrtfinalu je pao Peru sa 4:2, a onda je u polufinalu red došao na Urugvaj.

Bio je 17. jun 1970. godine, Urugvajci su rano poveli, ali su Brazilci uspeli da izjednače do poluvremena. A onda su u drugom “razbili” protivnika za konačnih 3:1 i prolaz u finale, za čuveni meč sa Italijanima, koji su Brazilci takođe dobili, ovog puta sa 4:1. Ali upravo u tom polufinalnom meču protiv Urugvajaca Pele je napravio potez koji mnogi možda i najviše pamte sa ovog Mondijala, a da pritom nije postigao gol. Već smo pisali o Ronaldinjovom legendarnom promašaju koji je možda neprikosnoven, ali ni ovaj Peleov nije bio daleko od toga.

Nakon asistencije Žairzinja, koji mu je uputio jednu brzu loptu po zemlji malo iskosa u prazno, Pele u punom trku pravi genijalan „trik“ ispred golmana Mazurkieviča koji je istrčao. Loptu je pustio da prođe desno od golmana, dok ga je on zaobišao sa leve strane. Zatim je dotrčao do lopte i uputio šut ka praznom golu. Pele koji je u karijeri postigao po nekim računicama više od 1200 golova ovoga puta nije imao sreće, lopta je prošla par centimetara pored stative.

Ipak, ovaj potez i cela akcija je od strane kritičara u to vreme, a po nekima i dosta kasnije, proglašavana za najbolju i najatraktivniju u istoriji svetskih prvenstava. Sam Pele kasnije je napisao u autobiografiji da je šteta što lopta nije završila u golu i da je ponekad sanjao kako ulazi u mrežu. Sa druge strane golman Mazurkievič, koji je i pored solidne karijere ostao upamćen baš po ovoj situaciji, nikada nije imao problema da priča o tome kako ga je Pele “namagarčio” u polufinalu Svetskog prvenstva. „Nemojte zaboraviti da on tada nije postigao gol.“ – govorio je smejući se i konstatovao: “Ta brazilska ekipa bila je najbolja svih vremena…”


Podsetite se genijalnog promašaja “Kralja fudbala” Pelea, akcije koja možda nije rezultirala pogotkom, ali je bila toliko atraktivna da je u to vreme proglašena za najbolju u istoriji Mondijala.

(sportskasecanja.com)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".