Konačni rezultati biće službeno poznati do 29. novembra.

Po zatvaranju birališta prvi preliminarni rezultati glasanja biće poznati već oko 20 časova, kada će biti objavljivati na veb strani državne izborne komisije. 

U ponedeljak će se rezultatima pridodati i glasovi upućeni poštom iz Slovenije, a 21. novembra i listići iz dijaspore. Konačni rezultati biće službeno poznati do 29. novembra, a novi predsednik ili predsednica preuzeće dužnost 23. decembra, kada aktuelnom predsedniku Borutu Pahoru službeno ističe mandat.

Nekadašnji slovenski ministar spoljnih poslova Logar (46), kandidat opozicionog SDS-a Janeza Janše, a protivnik je Pirc Musar (54), bivša novinarka i advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka, koja je branila i Melaniju Tramp. 

Bivši ministar ili advokatica Melanije Tramp

Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 posto glasova, a Pirc Musar 26,85 posto. U drugi krug Pirc Musar prema anketama ulazi sa blagom prednošću od nekoliko procenata. Logar je u kampanji nastupao sa sloganom "Za budućnost zajedno" i nastojao je da pribavi glasove građana pozivajući na jedinstvo. 

- Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinovati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu - rekao je ističući da će biti predsednik svih građana. 

Pirc Musar ušla je u predsedničku trku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i prisutnost u javnom životu, kao borac za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje da služi državnom interesu i da neće ćutati o nepravilnostima u društvu. 

(Indeks.hr)