Коначни резултати биће службено познати до 29. новембра.

По затварању биралишта први прелиминарни резултати гласања биће познати већ око 20 часова, када ће бити објављивати на веб страни државне изборне комисије. 

У понедељак ће се резултатима придодати и гласови упућени поштом из Словеније, а 21. новембра и листићи из дијаспоре. Коначни резултати биће службено познати до 29. новембра, а нови председник или председница преузеће дужност 23. децембра, када актуелном председнику Боруту Пахору службено истиче мандат.

Некадашњи словенски министар спољних послова Логар (46), кандидат опозиционог СДС-а Јанеза Јанше, а противник је Пирц Мусар (54), бивша новинарка и адвокатица специјализована за заштиту личних података, која је бранила и Меланију Трамп. 

Бивши министар или адвокатица Меланије Трамп

Логар је у првом кругу освојио 33,96 посто гласова, а Пирц Мусар 26,85 посто. У други круг Пирц Мусар према анкетама улази са благом предношћу од неколико процената. Логар је у кампањи наступао са слоганом "За будућност заједно" и настојао је да прибави гласове грађана позивајући на јединство. 

- Чак и ако размишљамо различито, дефинитивно имамо нешто што нас повезује и морамо комбиновати те позитивне ствари да храбро искорачимо у сутрашњицу - рекао је истичући да ће бити председник свих грађана. 

Пирц Мусар ушла је у председничку трку јер сматра да њено искуство, знање и присутност у јавном животу, као борац за људска права и против сиромаштва, показују да може најбоље да служи државном интересу и да неће ћутати о неправилностима у друштву. 

(Индекс.хр)