U Sloveniji su jutros u sedam časova otvorena birališta za drugi krug predsedničkih izbora. Na više od 3.000 biračkih mesta biće biran novi predsednik između dvoje kandidata - konzervativca Anžea Logara i Nataše Pirc Musar koja ima podršku levice.

Drugi krug predsedničkih izbora, sedmi u istoriji Slovenije, održava se, jer nijedan od sedam kandidata u prvom krugu 23. oktobra nije dobio više od 50 odsto podrške, dok su se u drugi krug kvalifikovala dva kandidata sa najviše glasova.

Nekadašnji slovenački ministar spoljnih poslova, Anže Logar (46), kandidat opozicione SDS-a Janeza Janše, odmeriće snage u drugom krugu sa Natašom Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i advokatom specijalizovanom za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Tramp.

Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 odsto glasova, a Pirc Musar 26,85 odsto.

U drugi krug, međutim, Pirc Logar po anketama ulazi s malom prednošću od nekoliko procenata više.

Opozicioni kandidat u kampanji je nastupao sa sloganom "Za budućnost zajedno" i nastojao je da osvoji glasove pozivajući na jedinstvo.

- Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinovati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu - izjavio je Logar najavljujući da će biti predsednik svih građana.

Pirc Musar ušla je u predsednicku trku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje da služi u državnom interesu i da neće ćutati o nepravilnostima u društvu, navodi Hina.

"Veselim se finalu", istakla je nakon prvog kruga Pirc Musar, ocenivši da je došlo vreme za prvu slovenačku predsednicu i da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka.

Za sebe kaže da stalno živi iste vrednosti i da je decenijama pobornica LGBTQ+ zajednice i prava na slobodno odlučivanje o rađanju uvek se boreći za sva ljudska prava.

Mladinina anketa pokazala je da Natašu Pirc Musar uveliko podržavaju simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati - SD i Levica), ali i oni koji su stranački neopredeljeni.

Logara, kojeg podržavaju simpatizeri desnih stranaka, SDS-a i Nove Slovenije, odgovarala bi, s tim u vezi, nešto manja izlaznost.

U prvom krugu izbora odziv birača bio je 51,06 odsto.

Konačni rezultati biće zvanično poznati do 29. novembra, a novoizabrani predsednik će stupiti na dužnost 23. decembra, kada ističe mandat aktuelnom šefu države Borutu Pahoru. 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".