Signal koji je pokupio sonar pre 26 godina pokazao je da se na tom području nalazi mnogo više stvari nego što se ranije mislilo.

Pilot podmornice "Nautile" i ronilac P. Nargeolet prvi je 1996. godine primetio čudan signal na sonaru, ali uzrok ove podvodne anomalije do sada nije bio poznat.

Tokom ekspedicije na brod Titanika početkom ove godine, Nargeolet i njegove kolege posetili su ranije zabeleženu lokaciju signala sa ciljem da identifikuju nepoznati objekat koji je za to odgovoran.

Mislilo se da radi o drugoj olupini

Zbog jačine signala, Nargeolet je smatrao da se na tom mestu nalazi još jedna olupina, ali umesto toga pronašao je stenoviti greben, sastavljen od raznih vulkanskih elemenata koji su bogati populacijom jastoga, riba, sunđera i nekoliko vrsta korala za koje se veruje da su starije i po nekoliko hiljada godina, prenosi Si-En-En.

- Ovo je biološki fascinantno. Živa bića koje se tamo nalaze vrlo su različita od onih koje inače žive na toj dubini. Nargeolet je sproveo zaista važno istraživanje. Očekivao sam da se radi o nekom drugom brodolomu, a otkriće je, po mom mišljenju, još neverovatnije od pronalaska olupine - rekao je morski biolog Marej Roberts sa Univerziteta Edinburg u Škotskoj.

Na prostoru abisalne ravnice koja označava deo okeanskog dna na dubini od 3000 do 4000 metara, obično se radi o bezličnom, muljevitom morskom dnu bez mnogo struktura. Ronioci koji su do sada u na takvim područjima ronili, pronašli se stenovite formacije, ali Roberts smatra da bi takvi rezultati mogli da budu i češći nego što se ranije mislilo.

Odgovor na dodatnu misteriju

Ova stenovita područja takođe mogu da pomognu u objašnjenju još jedne misterije - udaljenost koju sunđeri i korali prelaze preko okeanskog dna.

- Ponekad se pojave na nekim mestima gde pomislimo kako su dospeli tamo? Ne žive dovoljno dugo da stignu do ovde. Ali, i ako postoji više ovako stenovitih područja, to smože da se objasni jedino distribucijom ovih vrsta preko okeana - navodi Roberts.

Naučnici trenutno rade na analizi fotografija i video materijala grebena koje su oktrili ronioci. Pored toga, u blizini Titanika zabeležen je još jedan sonarni signal kog Nargeolet tek namerava da identifikuje na narednoj ekspediciji. Moguće je da se radi o još većem grebenu od ovog.

- Morski život je bio tako lep. Bilo je stvarno neverovatno, jer  nisam očekivao da ću to videti u životu. Raduje me što ću nastaviti da proučavam Titanik - kazao je Nargeolet.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".