Princeza Ksenija Petrović NJegoš bila je žena ispred svog vremena. Bila je osmo po redu dete knjaza Nikole Petrovića. Rođena je na dvoru na Cetinju 1881 gogine. Za razliku od starijih sestara koje su se obrazovale u Rusiji, Ksenija je odrastala i obrazovala se u rodnom Cetinju. Govorila je ruski, francuski i nemački jezik. 

Nedostatak kontinuiranog i visokog obrazovanja, nije je sprečavalo da putuje po Evropi. Upravo putovanjima, ova odvažna crnogorska princeza dopunjavala je svoja znanja i širila vidike.

Prema novinskim i drugim izvorima iz tog vremena, za brak sa princezom Ksenijom bili su zainteresovani mnogi ugledni kraljevići tog doba, među kojima su bili srpski kralj Aleksandar Obrenović, grčki prinčevi Nikola, Đorđe i Andrej i bugarski knez Ferdinand. Od devet ćerki, kralj Nikola nije uspeo dobro da uda samo Vjeru, a princeza Ksenija je svojom voljom ostala neudata. Priče o večitoj udavači, princezi Kseniji od Crne Gore, čule su se u celoj tadašnjoj Evropi, ali istorijski izvori navode da za osobu njenog karaktera i duhovne snage takav izbor nije bio nimalo čudan.

Foto: Vikipedija/autoevolution

 

 

Princeza Ksenija nastavila je da živi u porodičnom dvorcu na Cetinju, sa roditeljima sve do kapitulacije Crne Gore u Prvom svetskom ratu. Sa preostalim članovima porodice napustila je Cetinje 1916. godine i uputila se u Francusku gde je živela do kraja života.

Ipak, ono po čemu je ostala upamćena ne tiče se političke i dinastičke istorije Crne Gore i Srbije. Privatni život princeze obeležile su dve velike strasti, obe neobične za vreme u kojem je živela: fotografija i automobili.

U bavljenju fotografijom koristila je moderne tehnike, zahvaljujući kojima je ostavila mnogobrojna svedočanstva iz Crne Gore tog vremena, kao i iz svakodnevnog života kraljevske porodice. U Francuskoj, nažalost, Ksenija je prekinula bavljenje fotografijom.

 

 

Ono po čemu je Ksenija takođe ostala upamćena je činjenica da je bila prva žena na Balkanu koja je vozila automobil. U pitanju je bio automobil marke fiat 1100, koji joj je poklonila sestra, kraljica Jelena.

Obzirom da je Jelena bila italijanska kraljica (udata za italijanskog kralja Vitorija Emanuela III), ne treba da čudi što je izbor automobila došao iz italijanske auto industrije.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".