Сигнал који је покупио сонар пре 26 година показао је да се на том подручју налази много више ствари него што се раније мислило.

Пилот подморнице "Наутиле" и ронилац П. Наргеолет први је 1996. године приметио чудан сигнал на сонару, али узрок ове подводне аномалије до сада није био познат.

Током експедиције на брод Титаника почетком ове године, Наргеолет и његове колеге посетили су раније забележену локацију сигнала са циљем да идентификују непознати објекат који је за то одговоран.

Мислило се да ради о другој олупини

Због јачине сигнала, Наргеолет је сматрао да се на том месту налази још једна олупина, али уместо тога пронашао је стеновити гребен, састављен од разних вулканских елемената који су богати популацијом јастога, риба, сунђера и неколико врста корала за које се верује да су старије и по неколико хиљада година, преноси Си-Ен-Ен.

- Ово је биолошки фасцинантно. Жива бића које се тамо налазе врло су различита од оних које иначе живе на тој дубини. Наргеолет је спровео заиста важно истраживање. Очекивао сам да се ради о неком другом бродолому, а откриће је, по мом мишљењу, још невероватније од проналаска олупине - рекао је морски биолог Мареј Робертс са Универзитета Единбург у Шкотској.

На простору абисалне равнице која означава део океанског дна на дубини од 3000 до 4000 метара, обично се ради о безличном, муљевитом морском дну без много структура. Рониоци који су до сада у на таквим подручјима ронили, пронашли се стеновите формације, али Робертс сматра да би такви резултати могли да буду и чешћи него што се раније мислило.

Одговор на додатну мистерију

Ова стеновита подручја такође могу да помогну у објашњењу још једне мистерије - удаљеност коју сунђери и корали прелазе преко океанског дна.

- Понекад се појаве на неким местима где помислимо како су доспели тамо? Не живе довољно дуго да стигну до овде. Али, и ако постоји више овако стеновитих подручја, то сможе да се објасни једино дистрибуцијом ових врста преко океана - наводи Робертс.

Научници тренутно раде на анализи фотографија и видео материјала гребена које су октрили рониоци. Поред тога, у близини Титаника забележен је још један сонарни сигнал ког Наргеолет тек намерава да идентификује на наредној експедицији. Могуће је да се ради о још већем гребену од овог.

- Морски живот је био тако леп. Било је стварно невероватно, јер  нисам очекивао да ћу то видети у животу. Радује ме што ћу наставити да проучавам Титаник - казао је Наргеолет.

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".