Enklava je teritorija koja je potpuno okružena teritorijom druge države, ali u slučaju Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana, čak je i to teško razgraničiti i pojmiti. 

Ove dve države na Arabijskom poluostrvu dele granicu u ukupnoj dužini od 609 km. Fizionomija i putanja njihovih međa produkt su britanske kolonijalne uprave, koja se na ovim prostorima zadržala sve do kraja 50-ih godina prošlog veka. 

Zarad utvrđivanja svojih interesnih sfera, Britanci su crtali granice celom regionu, zanemarujući pritom prirodne okvire: geografske, etničke i kulturne posebnosti regiona. Kao jedna od posledica takve politike, nastala je i ova čudna granica.

Granica Ujedinjenih Arapskih Emirata sastoji se od niza nepravilnih, mada prilično horizontalnih linija koje presecaju planinski teren od zapadne obale Perskijskog zaliva do istočne obale Omanskog Zaliva.

 

Na tom potezu nalazi se i ova čudna granica. Naime, u procesu dekolonizacije Arabijskog poluostrva i stvaranja novih nacionalnih (arapskih) država, Emirati i Oman nisu mogli da se dogovore oko razgraničenja pa su nevoljno prihvatile postojanje ranije uspostavljenih granica. Tako su mikro oblasti (enklave) Madha i Nahva, formirane još 1930-ih godina, opstale sve do danas. U sred tertirorije Ujedinjenih Emirata nalazi se eksklava Omana zvana Mahda, a dalje u njoj nalazi se još manja enklava Emirata - Nahva.

Stanovništvo obe sporna dela naseljavaju četiri rivalska klana. U toku sticanja nezavisnosti dve zemlje, pred njih se našlo pitanje kojoj državi da pripadnu. Dve porodice odlučile su tako da se pridruže Omanu, smatrajući da je on bogatiji i da im može ponuditi bolje uslove za život, dok su druge dve porodice ostale lojalne arapskim Emiratima.

Dve države odlučile su da prihvate njihove predloge tamošnjeg stanovništva i zadrže postojeće podele. 

Madha je danas uglavnom prazna, sa razvijenim delom, koji se zove "Nova Madha", koji sadrži puteve, školu, poštu, bajramsko mesto, policijsku stanicu, banku u Omanu, snabdevanje strujom i vodom i aerodromsku pistu. Tu je i patrola kraljevske policije Omana . 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".