Енклава је територија која је потпуно окружена територијом друге државе, али у случају Уједињених Арапских Емирата и Омана, чак је и то тешко разграничити и појмити. 

Ове две државе на Арабијском полуострву деле границу у укупној дужини од 609 км. Физиономија и путања њихових међа продукт су британске колонијалне управе, која се на овим просторима задржала све до краја 50-их година прошлог века. 

Зарад утврђивања својих интересних сфера, Британци су цртали границе целом региону, занемарујући притом природне оквире: географске, етничке и културне посебности региона. Као једна од последица такве политике, настала је и ова чудна граница.

Граница Уједињених Арапских Емирата састоји се од низа неправилних, мада прилично хоризонталних линија које пресецају планински терен од западне обале Перскијског залива до источне обале Оманског Залива.

 

На том потезу налази се и ова чудна граница. Наиме, у процесу деколонизације Арабијског полуострва и стварања нових националних (арапских) држава, Емирати и Оман нису могли да се договоре око разграничења па су невољно прихватиле постојање раније успостављених граница. Тако су микро области (енклаве) Мадха и Нахва, формиране још 1930-их година, опстале све до данас. У сред тертирорије Уједињених Емирата налази се ексклава Омана звана Махда, а даље у њој налази се још мања енклава Емирата - Нахва.

Становништво обе спорна дела насељавају четири ривалска клана. У току стицања независности две земље, пред њих се нашло питање којој држави да припадну. Две породице одлучиле су тако да се придруже Оману, сматрајући да је он богатији и да им може понудити боље услове за живот, док су друге две породице остале лојалне арапским Емиратима.

Две државе одлучиле су да прихвате њихове предлоге тамошњег становништва и задрже постојеће поделе. 

Мадха је данас углавном празна, са развијеним делом, који се зове "Нова Мадха", који садржи путеве, школу, пошту, бајрамско место, полицијску станицу, банку у Оману, снабдевање струјом и водом и аеродромску писту. Ту је и патрола краљевске полиције Омана . 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".