Mnogima je, kako se veruje, spasla život i izvela ih na pravi put vere. Vekovi prolaze, a priča o svetiteljki i dalje nadahnjuje srca vernih. I snaži veru, vraćajući nas, uvek iznova, samoj njenoj suštini.

Oficir JNA pao na kolena

Jedan oficir JNA i član tada neprikosnovene partije zatečen je na kolenima na podu beogradske kapelice, udubljene u steni ispod zidina kalemegdanske tvrđave, posvećene Svetoj Petki.

Foto: A. Stanković

 

Kad ga je neko od vernika upitao kako kao vojno lice tako slobodno ispoljava svoja verska osećanja, uprkos partiji koja mu to zabranjuje, oficir je odgovorio:

- Ova crkvica mi je spasla život. Za vreme Drugog svetskog rata ja sam ovde u blizini bio napadnut od strane nemačke patrole i gonjen policijskim psima koji su mi bili za petama. Spas sam potražio u ovoj pećinici-crkvici koja tada nije imala ni vrata koja bi me mogla zaštititi od pasa. Utrčavši u crkvicu ja sam očekivao da će psi ući i rastrgnuti me pre dolaska patrole. Međutim, psi su stigli i lajali, ali nisu ulazili dalje od praga - rekao je oficir.

Foto: SPC

 

Zatim je ispričao detalje drame.

- Utom su stigli i policajci i jedan od njih je kročio unutra sa pištoljem i baterijom. U tom trenu stvorila se odnekud ispred mene neka žena u crnom odelu i stavši ispred mene raširila svoj plašt da me zakloni. Vojnik je šarao baterijom i preko mene i preko svih zidova i uglova kapelice i nije me video. Bio sam za njega nevidljiv!

Vojnici su odjurili dalje, a žena u crnini je nestala. Tek posle dva sata ja sam skupio hrabrosti da izađem iz kapelice, ne znajući da li su moji gonioci u blizini, ali je napolju sve bilo mirno i delovalo je umirujuće.

Posle sam saznao da je crkvica posvećena Svetoj Petki. Bacivši pogled na ikonu video sam da je ona bila obučena u crne haljine i tako sam je prepoznao. Ona mi je spasla život i zato dolazim ovde da joj se zahvalim - ispričao je oficir.

Ispovest studentkinje koja je obolela od leukemije

Kao jedan od novijih primera viđenja Svete petke postoji i priča studentkinje Muzičke akademije koja je bila bolesna od leukemije. Autori monografije "Sveta Petka - slava srpska i zaštita vernih" navode da su joj lekari posle mnogo napora rekli da nemaju više šta da preduzmu.

Tada su roditelji, skrhani bolom, pohitali čudesnom lekaru, moštima Prepodobne mati Paraskeve u gradu Jaši, sa jakom verom, sa molitvama i suzama, da im isceli kćer.

Foto: SPC

 

Tokom dva meseca sveštenici Saborne crkve i roditelji zajedno sa kćerkom molili su se Bogu i Prepodobnoj za isceljenje. Nakon revnosnih molitava, devojka se potpuno iscelila od leukemije, tako da su se čudili svi lekari, a početkom sledeće godine vratila se na Akademiju na predavanja.

(Opanak)

BONUS VIDEO: SRPSKI POKLONICI PREPEŠAČILI 1.100 KM DO VRHA ATOSA

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".