Kralj Petar I Karađorđević je bio treći sin kneza Aleksandra Karađorđevića i unuk Karađorđa Petrovića. Završio je škole u inostranstvo po njegovom izbeglištvu i učestvovao u seriji ratova kao oficir Vojske Francuske.

Foto: Vikipedija

 

U Hercegovini se borio na strani ustanika protiv Osmanskog carstva i to pod pseudonimom Petar Mrkonjić. Po njemu, jedna varoš nosi ime Mrkonjić Grad.

Posle smrti oca postaje glava dinastije, a ne dugo posle toga dolazi i na tron Srbije. Iako je preneo ovlašćenja na svog sina, tada prestolonaslednika, Aleksandra, on je poznat kao Kralj Petar Oslobodilac jer je bio na čelu države u vreme Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Foto: royalfamily.org

 

Francusko-srpsko prijateljstvo

Kao oficir Legije stranaca francuske vojske, on je učestvovao u mnogim bitkama.Prilikom opsade Meca i bitke kod Sedana je zarobljeno oko sto četiri hiljade francuskih vojnika.

Karađorđević se spasao bekstvom preko leden Loare - tu je zadobio i reumu sa kojom je muku mučio celog života. Odlikovan je ordenom Legije časti.

Foto: royalfamily.org

 

Francuzi nikada nisu zaboravili svog oficira i cenili su i njega, kao i njegovog sina, Aleksandra. Petar je svoju mladost dao Francuskoj, dok je Aleksandar ubijen na ulicama Marselja od strane terorista. Pomoć Francuza srpskoj vojsci koja se povlačila preko Albanije je bila preko potrebna, ali je Petar Karađorđević, uprkos lošem zdravlju dočekao pobedu.

Avenija Petra Prvog od Srbije

Francuzi nisu zaboravili svog prijatelja u Srbiji, a ostavili su u amanet narednim generacijama i ime ulice, ali i spomenik u Parizu.

Foto: Gugl maps printskrin

 

Avenija Petra Prvog od Srbije se nalazi u samom centru Parizu, nedaleko od Ajfelove kule i nedaleko od Trijumfalne kapije.

Foto: royalfamily.org

 

Takođe, u čast oca i sina, kralja Srbije i kralja Jugoslavije, na trgu Aleksandra od Jugoslavije je podignut spomenik. Ovaj spomenik je podignut uoči Drugog svetskog rata, samo dve godine nakon smrti kralja Aleksandra. U Marselju, na mestu pogibije kralja Jugoslavije, podignut je spomenik nastradalom Karađorđeviću, ali i njegovom saputniku na tom kobnom putovanju - Luju Bartu.

Foto: Gugl maps printskrin

 

BONUS GALERIJA: Otac i sin - Kralj Srbije i kralj Jugoslavije - Petar i Aleksandar Karađorđević.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".