Многима је, како се верује, спасла живот и извела их на прави пут вере. Векови пролазе, а прича о светитељки и даље надахњује срца верних. И снажи веру, враћајући нас, увек изнова, самој њеној суштини.

Официр ЈНА пао на колена

Један официр ЈНА и члан тада неприкосновене партије затечен је на коленима на поду београдске капелице, удубљене у стени испод зидина калемегданске тврђаве, посвећене Светој Петки.

Фото: А. Станковић

 

Кад га је неко од верника упитао како као војно лице тако слободно испољава своја верска осећања, упркос партији која му то забрањује, официр је одговорио:

- Ова црквица ми је спасла живот. За време Другог светског рата ја сам овде у близини био нападнут од стране немачке патроле и гоњен полицијским псима који су ми били за петама. Спас сам потражио у овој пећиници-црквици која тада није имала ни врата која би ме могла заштитити од паса. Утрчавши у црквицу ја сам очекивао да ће пси ући и растргнути ме пре доласка патроле. Међутим, пси су стигли и лајали, али нису улазили даље од прага - рекао је официр.

Фото: СПЦ

 

Затим је испричао детаље драме.

- Утом су стигли и полицајци и један од њих је крочио унутра са пиштољем и батеријом. У том трену створила се однекуд испред мене нека жена у црном оделу и ставши испред мене раширила свој плашт да ме заклони. Војник је шарао батеријом и преко мене и преко свих зидова и углова капелице и није ме видео. Био сам за њега невидљив!

Војници су одјурили даље, а жена у црнини је нестала. Тек после два сата ја сам скупио храбрости да изађем из капелице, не знајући да ли су моји гониоци у близини, али је напољу све било мирно и деловало је умирујуће.

После сам сазнао да је црквица посвећена Светој Петки. Бацивши поглед на икону видео сам да је она била обучена у црне хаљине и тако сам је препознао. Она ми је спасла живот и зато долазим овде да јој се захвалим - испричао је официр.

Исповест студенткиње која је оболела од леукемије

Као један од новијих примера виђења Свете петке постоји и прича студенткиње Музичке академије која је била болесна од леукемије. Аутори монографије "Света Петка - слава српска и заштита верних" наводе да су јој лекари после много напора рекли да немају више шта да предузму.

Тада су родитељи, скрхани болом, похитали чудесном лекару, моштима Преподобне мати Параскеве у граду Јаши, са јаком вером, са молитвама и сузама, да им исцели кћер.

Фото: СПЦ

 

Током два месеца свештеници Саборне цркве и родитељи заједно са кћерком молили су се Богу и Преподобној за исцељење. Након ревносних молитава, девојка се потпуно исцелила од леукемије, тако да су се чудили сви лекари, а почетком следеће године вратила се на Академију на предавања.

(Опанак)

БОНУС ВИДЕО: СРПСКИ ПОКЛОНИЦИ ПРЕПЕШАЧИЛИ 1.100 КМ ДО ВРХА АТОСА

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".