Jedna od njih je svakako i doktorka Jelena Begović, cenjena molekularna biološkinja i ljubitelj borilačkih veština koja će biti ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj u novom sazivu Vlade. 

Ko je dr Jelena Begović?

Jelena Begović je doktorka koja je svaki svoj uspeh zaslužila isključivo marljivošću, posvećenošću i radom punim ljubavi prema nauci. 

Rođena je u Beogradu 1970. godine, ali se ubrzo sa porodicom seli u Adis Abebu, glavni grad Etiopije u kojem provodi nekoliko godina. 

- Vrlo brzo po mom rođenju vratili smo se u Etiopiju gde sam i provela prve godine svoga života. Kasnije kada me je život odveo ponovo u Afriku, moja emocija prema tom kontinentu je toliko snažna bila da verovatno ima direktne veze sa mojim ranim detinjstvom i odrastanjem tamo. Iako se ne sećam tog perioda, moj um je to zabeležio kao nešto posebno što me prati kroz život – ispričala je Begović za "NajŽenu".

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Dr Begović je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Studirala je u Kanadi, a diplomirala na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Odseku za biohemiju i molekularnu biologiju 1998. godine. Nakon toga, magistrirala je 2002, a doktorirala 2008. godine takođe na Biološkom fakultetu. 

Ona je svoj rad u struci započelo još 1998. godine kao istraživač pripravnik upravo na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo, na kome je danas direktorka. Nakon toga je redom napredovala na pozicije istraživača saradnika, naučnog saradnika i višeg naučnog saradnika. Paralelno sa tim, napredovala je i u radnom odnosu kao zamenik šefa Laboratorije za molekularnu genetiku industrijskih mikroorganizama.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

 

Ako gradite karijeru, a imate dan koji traje 24 sata često morate da žrtvujete neke stvari koje mislite da nisu prioritet kaže dr Begović i navodi da nije sigurna da je to dobro, ali da je u njenom slučaju tako i da je sve pitanje izbora. 

- Nešto čega sam se odrekla, a pružalo mi je veliko zadovoljstvo jeste aikido koji sam trenirala šest godina i to 4-5 puta nedeljno. Bila sam jako posvećena i zaista mi je ta borilačka veštinaje držala i um i telo u savršenoj formi. Čak sam i neke filozofske principe ove veštine zadržala i primenjujem ih u svakodnevnom životu. Ali nemam više vremena za treninge. Pored toga i manje viđam ljude koje volim, ćerku, partnera, porodicu i prijatelje. Nekada mislim da preterujem sa radom, ali to je jače od mene. Puno ideja a tako malo vremena, ako se sećate filma Mediteraneo – rekla je dr Begović za "NajŽenu".

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Dr Begović 2011. godine postaje zamenik direktora Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, a 2013. preuzima vođstvo ove naučne ustanove. 

Doktorka 2014. godine postaje predsedavajuća Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

U ranom periodu pandemije COVID-19, nadgledala je otvaranje laboratorije „Vatreno oko“, koja je testirala brojne uzorke na svakodnevnov nivou.

Na intervjuu za posao u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo su dr Begović na intervjuu za posao pitali šta bi volela da radi.

- Moj odgovor je bio da želim da radim sa najopasnijim virusima na šta su se svi nasmejali i rekli da mogu da mi ponude da radim na bakterijama, a to sa virusima da zaboravim. To je ostalo kao anegdota do 2020. godine kada je počela pandemija i kada sam zajedno sa kolegama naučnicima izgradila i razvila laboratorije za testiranje CARSCoV-2 virusa Vatreno oko u Beogradu i Nišu. U suštini, svoj radni vek do sada sam provela u institutu i prošla sam sve faze od mladog naučnika do doktora nauka i naučnog savetnika.

Foto: Printskrin RTS

 

Krajem 2021. godine otvorila je centar za sekvenciranje genoma kako bi nastavila rad protiv bolesti.

Upravo ljubav prema nauci i želja da se taj segment našeg društva unapredi, doktorku Begović su podstakli da se više angažuje u društvenom životu, a napori koje ulaže Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem u tom segmentu bili su joj podsticaj da donese odluku da svojim imenom i učešćem na listi, podrži tok predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke na prethodnim izborima.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Doktorka se našla na izbornoj listi SNS-a na parlamentarnim izborima održanim početkom aprila ove godine kao treći kandidat.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".