Danas služe kao primer da je oprost greha moguć za sve samo ako ga iskreno žele - u pitanju su prepodobna Pelagija i prepodobna Taisa.

Prepodobna Pelagija

Bila je hrišćanska mučenica i svetiteljka iz 5. veka izuzetne lepote. Legenda glasi da je mogla da pomuti razum i zavede svakog muškarca i da je to i koristila. Obogatila se kroz ples i prostituciju.

Foto: Vikipedija

 

Sve se promenilo kada je čula propoved episkopa Nona o Strašnom Sudu i kazni koja čeka sve grešnike. Odlučila je da se krsti i da promeni svoj život iz korena.

- Smiluj se meni, grešnoj, oče sveti, krsti me i nauči me pokajanju: ja sam more bezakonja, ambis propasti, mreža i oruđe đavolsko – molila je prema predanju Pelagija u jednom manastiru i sveštenici su je krstili i pomogli joj da okaje grehe.

Ovu molitvu izgovaraju grešne žene koje traže pomoć i oprost od grehova.

Svoje ogromno bogatstvo je poklonila siromašnima i tajno je otišla u Jersualim, pod lažnim imenom - monah Pelagije, zatvorila se u jednu ćeliju i zavetovala na život pun posta, molitve i iskušenja. Provela je tri godine pre nego što je, očišćena od grehova i spokojna, umrla je 461. godine.

Prepodobna Taisa

Ona je takođe bila grešnica koja je mladost provela u bludu, a radila je takođe kao prostitutka. Na zlo ju je nagovarala rođena majka i od detinjstva je učena ovakvom životu. Zato je jedan od učenika Svetog Antonija Velikog - Pafnutije Sidonit, čuvši za njenu priču, odlučio da je spase.

Foto: Eparhija zapadnoevropska

 

Otišao je kod nje i platio joj noć. Pomislila je da je prerušeni monah još samo jedna mušterija. Taisa ga je odvela kući, međutim, on je njoj pripovedao o Strašnom Sudu i kazni koja čeka sve grešnike.

Taisa se toliko pokajala da je razdelila bogatstvo i zamonašila se. Izašla je iz manastira nakon godina pokajničkog i isposničkog života. Nakon toga je preminula 340. godine.

Pojavljuje se u Fransovom romanu Taida (1890) po kojem je kasnije nastala opera i nemi film.

Prepodobne Pelagija i Taisa i danas služe kao primer da je oprost greha moguć za sve samo ako ga iskreno žele.

BONUS VIDEO: JEVANĐELJE OKOVANO ZLATOM I SREBROM: Manastir Vitovnica je večna kuća oca Tadeja