Данас служе као пример да је опрост греха могућ за све само ако га искрено желе - у питању су преподобна Пелагија и преподобна Таиса.

Преподобна Пелагија

Била је хришћанска мученица и светитељка из 5. века изузетне лепоте. Легенда гласи да је могла да помути разум и заведе сваког мушкарца и да је то и користила. Обогатила се кроз плес и проституцију.

Фото: Википедија

 

Све се променило када је чула проповед епископа Нона о Страшном Суду и казни која чека све грешнике. Одлучила је да се крсти и да промени свој живот из корена.

- Смилуј се мени, грешној, оче свети, крсти ме и научи ме покајању: ја сам море безакоња, амбис пропасти, мрежа и оруђе ђаволско – молила је према предању Пелагија у једном манастиру и свештеници су је крстили и помогли јој да окаје грехе.

Ову молитву изговарају грешне жене које траже помоћ и опрост од грехова.

Своје огромно богатство је поклонила сиромашнима и тајно је отишла у Јерсуалим, под лажним именом - монах Пелагије, затворила се у једну ћелију и заветовала на живот пун поста, молитве и искушења. Провела је три године пре него што је, очишћена од грехова и спокојна, умрла је 461. године.

Преподобна Таиса

Она је такође била грешница која је младост провела у блуду, а радила је такође као проститутка. На зло ју је наговарала рођена мајка и од детињства је учена оваквом животу. Зато је један од ученика Светог Антонија Великог - Пафнутије Сидонит, чувши за њену причу, одлучио да је спасе.

Фото: Епархија западноевропска

 

Отишао је код ње и платио јој ноћ. Помислила је да је прерушени монах још само једна муштерија. Таиса га је одвела кући, међутим, он је њој приповедао о Страшном Суду и казни која чека све грешнике.

Таиса се толико покајала да је разделила богатство и замонашила се. Изашла је из манастира након година покајничког и испосничког живота. Након тога је преминула 340. године.

Појављује се у Франсовом роману Таида (1890) по којем је касније настала опера и неми филм.

Преподобне Пелагија и Таиса и данас служе као пример да је опрост греха могућ за све само ако га искрено желе.

БОНУС ВИДЕО: JEVANĐELJE OKOVANO ZLATOM I SREBROM: Manastir Vitovnica je večna kuća oca Tadeja