Ovoga puta, čašu strpljenja prelila je situacija u kojoj potrošačka korpa svakodnevno poskupljuje. Takođe, razlozima za bunt su pridodali i ekološku neaktivnost. Za danas je najavljen i generalni štrajk.

Čak 140.000 ljudi, na osnovu onoga što su prebrojali organizatori, okupilo su u nedelju na velikim pariskim manifestacijama. Vlasti, po navici, broj učesnika vide višestruko manjim, u ovom slučaju gotovo pet puta, ali je, svakako, nezadovoljstvo pokazalo nekoliko desetina hiljada ljudi. Masa je preplavila prestoničke ulice.

Usput, ceh za preskup život "platili" su bankomati koji su se našli na maršruti. Na Trgu Bastilja, na kraju povorke, došlo je i do koškanja najmilitantnijih učesnika sa snagama reda. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen zahvalio je snagama reda što su sačuvale bezbednost. Povorku je obezbeđivalo 2.000 policajaca i žandarma.

Skup su organizovali levičari, predstavnici Melanšonovih Nepotčinjenih, socijalisti, ekolozi i sindikalci. Žan-Lik Melanšon je zaključio da je manifestacija doživela veliki uspeh. Istovremeno je za štrajk, koji danima otežava snabdevanje benzinskih pumpi, optužio rukovodstva naftnih kompanija, a ne radnike koji, kako je naglasio, koriste svoje ustavno pravo na obustavu rada.

Istovremeno, krajnji levičari su pozvali Francuze da danas stupe u generalni štrajk, uz zahtev za automatsku revalorizaciju plata za indeks porasta troškova života u poslednje vreme. Zvanično, inflacija u Francuskoj trenutno iznosi 6,2 odsto, ali se učesnici protesta žale da je kupovna moć istovremeno opala i za više od 10 odsto. Upravo toliko, 10 odsto, povišice traže i štrajkači u rafinerijama, sedam za poraste troškova života i još tri u podeli dobitnog kolača koji je, usled poskupljenja cena energenata, znatno porastao.

Još jedan od razloga za današnji štrajk je i odluka vlasti da izvrše rekviziciju rafinerija radi smanjenja teškoća u snabdevanju pumpi gorivom.

PREKIPELO NAJBOLJIM ĐACIMA

ZANIMLJIVO je da je inflacija u Francuskoj najniža u evrozoni. Tako je u Španiji zabeleženo 9,3 odsto, u Italiji 9,5, a u Nemačkoj 10,9. Rekord drže baltičke zemlje koje i najviše zavise od ruskih energenata. Litvanija ima inflaciju na godišnjem nivou od 22,5 odsto, Letonija od 22,4, a Estonija čak 24,2.

(Novosti)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".