Овога пута, чашу стрпљења прелила је ситуација у којој потрошачка корпа свакодневно поскупљује. Такође, разлозима за бунт су придодали и еколошку неактивност. За данас је најављен и генерални штрајк.

Чак 140.000 људи, на основу онога што су пребројали организатори, окупило су у недељу на великим париским манифестацијама. Власти, по навици, број учесника виде вишеструко мањим, у овом случају готово пет пута, али је, свакако, незадовољство показало неколико десетина хиљада људи. Маса је преплавила престоничке улице.

Успут, цех за прескуп живот "платили" су банкомати који су се нашли на маршрути. На Тргу Бастиља, на крају поворке, дошло је и до кошкања најмилитантнијих учесника са снагама реда. Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен захвалио је снагама реда што су сачувале безбедност. Поворку је обезбеђивало 2.000 полицајаца и жандарма.

Скуп су организовали левичари, представници Меланшонових Непотчињених, социјалисти, еколози и синдикалци. Жан-Лик Меланшон је закључио да је манифестација доживела велики успех. Истовремено је за штрајк, који данима отежава снабдевање бензинских пумпи, оптужио руководства нафтних компанија, а не раднике који, како је нагласио, користе своје уставно право на обуставу рада.

Истовремено, крајњи левичари су позвали Французе да данас ступе у генерални штрајк, уз захтев за аутоматску ревалоризацију плата за индекс пораста трошкова живота у последње време. Званично, инфлација у Француској тренутно износи 6,2 одсто, али се учесници протеста жале да је куповна моћ истовремено опала и за више од 10 одсто. Управо толико, 10 одсто, повишице траже и штрајкачи у рафинеријама, седам за порасте трошкова живота и још три у подели добитног колача који је, услед поскупљења цена енергената, знатно порастао.

Још један од разлога за данашњи штрајк је и одлука власти да изврше реквизицију рафинерија ради смањења тешкоћа у снабдевању пумпи горивом.

ПРЕКИПЕЛО НАЈБОЉИМ ЂАЦИМА

ЗАНИМЉИВО је да је инфлација у Француској најнижа у еврозони. Тако је у Шпанији забележено 9,3 одсто, у Италији 9,5, а у Немачкој 10,9. Рекорд држе балтичке земље које и највише зависе од руских енергената. Литванија има инфлацију на годишњем нивоу од 22,5 одсто, Летонија од 22,4, а Естонија чак 24,2.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".