Štrajkovi su pojačali pritisak na vladu predsednika Emanuela Makrona, koja se već suočava s nezadovoljstvom javnosti zbog inflacije i povećanih računa domaćinstava.


- Obustava rada će biti nastavljena - rekao je zvaničnik CGT-a u TotalEneržiju, dan nakon što je uprava francuske kompanije ponudila da pokrene razgovore o platama u nastojanju da okonča radni spor koji traje već oko dve nedelje.

Iz sindikata su naveli da treba interno da se konsultuju o ponudi TotalEneržija za otpočinjanje pregovora o platama.

Drugi zvaničnik CGT-a izjavio je da će se štrajk takođe nastaviti u dve rafinerije Eso Francuska pre razgovora sa menadžmentom zakazanih za kasnije tokom dana.

- Još uvek nemamo nikakvu potvrdu da će se ovaj sastanak održati - rekao je sindikalni funkcioner.

Portparolka kompanije Eso Francuska rekla je Rojtersu da će sastanak biti održan u kasnijim prepodnevnim satima i da će u njih biti uključeni predstavnici sva četiri sindikata koja au aktivna u kompaniji.

Skoro trećina francuskih benzinskih stanica imala je u nedelju probleme sa snabdevanjem najmanje jednom vrstom goriva, u odnosu na 21 odsto dan ranije, prema vladinim podacima.

BONUS VIDEO

https://video.novosti.rs/vesti/video/5864-ministar-momirovic-saobracajnica-novi-beograd-surcin-bice-zavrsena-do-februara-2023-godine