Pred Pokrajinskim krivičnim sudom u Beču, danas počinje suđenje pomagačima islamiste Kujtima Fejzulaja, koji je 2.novembra 2020.godine u centru glavnog grada Austrije izveo teroristički napad pucajući nasumično na građane na ulici i ubio četiri osobe, ranije više od 20, pre nego što ga je policija ubila.

Krivični sud tokom suđenja biće pod „opsadom“ specijalaca, sprovodiće se vanredne kontrole svih koji u sud ulaze, a zabranjeno je snimanje i fotografisanje.

Planirano je da suđenje protiv šestoro lica koja su osumnjičena da su pomagale u sprovođenju terorističkog napada traje do februara.

Optuženi, starosti između 22 i 32 godine, koji će u sud biti dovedeni iz istražnog pritvora, osumnjičeni su da su podržali Austrijanca albanskog porekla sa prostora Severne Makedonije.

Optužnica je na 117 stranica, a tužilaštvo osumnjičene optužuje za terorističko udruživanje.

Radi se o prijateljima teroriste, koji su znali, kako tvrdi tužilaštvo, za planove Kujtima Fejzulaja, a neki su osumnjičeni da su pomogli u nabavci oružja i municije.

Jedan prijatelj teroriste Burak K.osumnjičen je da je organizovao falsifikovana dokumenta za planirani beg Kujtima Fejzulaja.

Nijedan od njih nije osumnjičen za direktno učešće u terorističkom napadu.

Presude se očekuju u martu ili aprilu iduće godine.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".