Пред Покрајинским кривичним судом у Бечу, данас почиње суђење помагачима исламисте Кујтима Фејзулаја, који је 2.новембра 2020.године у центру главног града Аустрије извео терористички напад пуцајући насумично на грађане на улици и убио четири особе, раније више од 20, пре него што га је полиција убила.

Кривични суд током суђења биће под „опсадом“ специјалаца, спроводиће се ванредне контроле свих који у суд улазе, а забрањено је снимање и фотографисање.

Планирано је да суђење против шесторо лица која су осумњичена да су помагале у спровођењу терористичког напада траје до фебруара.

Оптужени, старости између 22 и 32 године, који ће у суд бити доведени из истражног притвора, осумњичени су да су подржали Аустријанца албанског порекла са простора Северне Македоније.

Оптужница је на 117 страница, а тужилаштво осумњичене оптужује за терористичко удруживање.

Ради се о пријатељима терористе, који су знали, како тврди тужилаштво, за планове Кујтима Фејзулаја, а неки су осумњичени да су помогли у набавци оружја и муниције.

Један пријатељ терористе Бурак К.осумњичен је да је организовао фалсификована документа за планирани бег Кујтима Фејзулаја.

Ниједан од њих није осумњичен за директно учешће у терористичком нападу.

Пресуде се очекују у марту или априлу идуће године.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".