U gotovo jednosatnom obraćanju krivičnom veću, okružen sa desetak sudskih stražara, Belivuk nije govorio o sedam likvidacija za šta je optužen, već o tome kako je sa Aleksandrom Stankovićem formirao navijačku grupu "Iz principa".

Otvoreno za javnost

Okrivljeni su juče prvi put javno izneli svoju odbranu, pošto je pripremno ročište bilo zatvoreno za javnost.

Foto: N. Skenderija

 

Prvo pripremno ročište održano je u martu, a ubrzo nakon toga, u aprilu je uhapšen advokat Dejan Lazarević branilac Miljkovića u Belivuka i još nekoliko članova ove grupe, zbog čega je u dva navrata odloženo pripremno ročište.

Svedoci saradnici

Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić, koji su pristali da za blažu kaznu zatvora pričaju o zločinima koje je počinila grupa.

Foto: TV Pink printskrin

 

Po završetku suđenja, Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

''Dobar dan, ja sam Veljko Belivuk''

- Dobar dan, ja sam Veljko Belivuk - rekao je na početku iznošenja svoje odbrane.

- Iz glave ću iznositi odbranu. Ne slažem se da je sada suđenje otvoreno za javnost. Javnost je i do sada bila prisutna, baš dok sam stajao za ovom govornicom, izašle su naše slike u medijima. U proteklih par dana objavljivani su transkripti sa ovih suđenja, koja su bila zatvorena za javnost. Govorili smo da nam se krše prava, neću da se žalim, nisam Kalimero, ali sve od A do Š je izašlo u javnosti - naveo je Belivuk na početku izlaganja.

Foto: ATA images/Printskrin/Depositphotos/Jutjub printskrin/MUP Republike Srbije

 

On je rekao i da smatra da je ovo početak istrage, a ne suđenja, nazivajući presedanom to što je optužnica protiv njih uopšte podignuta.

Belivuk je u sudnici naveo i da smatra da je cela optužnica izmišljotina i da ne stoji da su se on i ostali branili ćutanjem, jer su izjavili da nisu krivi.

Opušteni, ćaskali i slali poljupce

Miljković se na početku suđenja smejao, bio vidno raspoložen i ćaskao je sa Belivukom. Boks za otpužene je pretesan za sve optužene, a članove kriminalnog klana je obezbeđuje 30 sudskih stražara. Svako od optuženih ima po dvojicu zatvorskih čuvara.

U boksu među optuženima vladala je opuštena atmosfera, a oni nisu izazivali nikakve ekscese, već su posmatrali ko ulazi u publiku. Ovaj događaj prate novinari, a članova porodica oštećenih i okrivljenih je bilo veoma malo.

Foto: N. Skenderija, printskrin Jutjub/Zelena Šljiva/Republika

 

Prilikom izlaska na govornicu, Veljko Belivuk je bio nasmejan i slao je poljupce Milovanu Tadiću Miksi. Veljko Belivuk i Marko Miljković su tokom početka suđenja ćaskali u opuštenom sportskom izdanju.

Da li će se Skaj uzeti u obzir?

Branilac Marka Miljkovića, advokat Vladimir Petrović tražio je od sudskog veće da im kaže da li su kao dokaz prihvatili izdvajanje svega onoga što je dobijeno preko skaj aplikacije.

On je naglasio da su ti dokazi manipulacija Tužilaštva i ako sada ne kaže da li su doneli odluku da li će se ti dokazi izdvojiti, oni neće kretati sa postupkom. Sudija je rekla da još nije donela odluku vezano za skaj aplikaciju.

Foto: N. Skenderija/ATA Images/MUP

 

Prema nezvaničnim informacijama, zamenik tužioca je, između ostalog, predložio da se kao dokaz izvede presretnuta komunikacija preko aplikacije "Skaj", sa čime se nisu složili optuženi i njihovi advokati, tvrdeći da je taj dokaz nezakonit. Odbrana je osporavala i fotografije, na kojima se vide tela žrtava, ali i one na kojima su i pojedini optuženi, tvrdeći da je reč o foto-montaži.

BONUS VIDEO: SNIMAK DRAME: Blokada Železnika, bombe i droga u automobilu

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".