Ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije su u skaldu sa evropskim direktivama, a već sledeće godine biće višestruko uvećana, rekao je državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević.

- Početak grejne sezone zavisi isključivo od spoljne temperature, a energenti su spremni i ima ih dovoljno. Što se tiče subvencija koje daju država i lokalne samouprave za solarne panele oko 400 domaćinstava do sada je postavilo panele i njihova ukupna snaga je oko dva megavata - rekao je Lakićević za RTS:

- Ovo je tek početak, i očekujemo da ćemo sa oko još 600 domaćinstava potpisati ugovor u sledećoj godini. Uštede na računu za struju za domaćinstva koja su postavila solarne panele je oko 30 do 40 odsto i to se vidi na računu za struju - istakao je Lakićević.

Da su uštede i u javnom sektoru moguće dobar primer dolazi iz Pirota gde su ispred zatvorenog bazena postavljeni solarni paneli koji služe za zagrevanje vode.

Foto: Tanjug/Zoran Petrović

 

 

Kako kažu nadležni iz opštine ušteda je nekoliko miliona dinara, a u poslednjih pet godina ova opština je u energetsku efikasnost uložila preko 50 miliona u privatnom i 700 miliona u javnom sektoru.

Drugi program subvencija koje sprovodi ministarstvo energetike je za zamenu stolarije, kotlova na ugalj i mazut i izolaciju kuća.

Konkurs je otvoren u 151 opštini i do sada se prijavilo više od 15.000 domaćinstava. Kada je reč o zameni stolarije država subvencioniše 50 odsto troškova.

- Maksimalno je uprošćena procedura, jedino što treba da se uradi je da građani izaberu sa spiska firmu koja će im raditi zamenu stolarije, da žive u objektu za koji konkurišu i da imaju poslednji račun za struju - objašnjava Lakićević.

Program ovih dotacija se nastavlja, uz podršku i Evropske unije, pa se i fond sredstva iz koga se daju subvencije uvećava.

- Sledeće godine ćemo sa 40 miliona evra povećati na 220 miliona evra uz pomoć Svetske banke i ERNBI-ja koje će biti namenjeni za energetsku efikasnost - rekao je Lakićević.

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".