Улагања у енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије су у скалду са европским директивама, а већ следеће године биће вишеструко увећана, рекао је државни секретар у Министарству енергетике Зоран Лакићевић.

- Почетак грејне сезоне зависи искључиво од спољне температуре, а енергенти су спремни и има их довољно. Што се тиче субвенција које дају држава и локалне самоуправе за соларне панеле око 400 домаћинстава до сада је поставило панеле и њихова укупна снага је око два мегавата - рекао је Лакићевић за РТС:

- Ово је тек почетак, и очекујемо да ћемо са око још 600 домаћинстава потписати уговор у следећој години. Уштеде на рачуну за струју за домаћинства која су поставила соларне панеле је око 30 до 40 одсто и то се види на рачуну за струју - истакао је Лакићевић.

Да су уштеде и у јавном сектору могуће добар пример долази из Пирота где су испред затвореног базена постављени соларни панели који служе за загревање воде.

Фото: Танјуг/Зоран Петровић

 

 

Како кажу надлежни из општине уштеда је неколико милиона динара, а у последњих пет година ова општина је у енергетску ефикасност уложила преко 50 милиона у приватном и 700 милиона у јавном сектору.

Други програм субвенција које спроводи министарство енергетике је за замену столарије, котлова на угаљ и мазут и изолацију кућа.

Конкурс је отворен у 151 општини и до сада се пријавило више од 15.000 домаћинстава. Када је реч о замени столарије држава субвенционише 50 одсто трошкова.

- Максимално је упрошћена процедура, једино што треба да се уради је да грађани изаберу са списка фирму која ће им радити замену столарије, да живе у објекту за који конкуришу и да имају последњи рачун за струју - објашњава Лакићевић.

Програм ових дотација се наставља, уз подршку и Европске уније, па се и фонд средства из кога се дају субвенције увећава.

- Следеће године ћемо са 40 милиона евра повећати на 220 милиона евра уз помоћ Светске банке и ЕРНБИ-ја које ће бити намењени за енергетску ефикасност - рекао је Лакићевић.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".