Lazo Sredanović bio je stripar, ilustrator, karikaturista, grafički dizajner i kulturni radnik, najpoznatiji po humorističko-akcionom stripskom serijalu "Dikan i Stari Sloveni", od 1969. najomiljenijem u zemljama bivše Jugoslavije.

Lazo Sredanović rođen je u Nikšiću, 19. septembra 1939. Osnovnu školu je pohađao u Senti i Herceg Novom, a u Herceg Novom je završio i uglednu srednju školu za primenjene umetnosti 1960. godine. U Beogradu je 1965. diplomirao na Akademiji za primenjenu umetnost, grafički odsek, u klasi oca srpske grafike, profesora Mihajla Mike Petrova.

Foto: Printskrin Jutjub/ tmilk688

 

 

Osim stripa, čija je zvezda bio za najširu publiku, Sredanović se bavio grafičkim dizajnom i ilustrovanjem udžbenika, časopisa i slikovnica za decu. Redovno izlagao je na mnogim salonima karikature u zemlji i inostranstvu. Živeo je i stvarao u Beogradu i Krašićima (Boka Kotorska). Od 1968. do 1990. bio je zaposlen kao načelnik grafičkih poslova u Institutu za bezbednost Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova.

Bio je oženjen akademskom umetnicom Milankom Sredanović sa kojom je dobio dve ćerke Katarinu i Tamaru.

Strip "Dikan i Stari Sloveni" umetnik crta od 1969. za "Politikin Zabavnik". Ovo je bila i uticajna satira domaćeg mentaliteta i društva, koju su sredinom 1970-ih čitali milioni ljudi, u vreme kada je "Politikin zabavnik" imao blizu 500.000 primeraka zbirnog nedeljnog tiraža. Bio je angažovan i u razvoju "Dikana" za buduću animiranu TV seriju i animirane dugometražne filmove za međunarodno tržište.

Najveći deo javne delatnosti u 21. veku posvetio je stripu. Učestvovao je u obnavljanju Udruženja stripskih umetnika Srbije 2009. godine, bio je potpredsednik u jednom mandatu, izlagao je radove i gostovao na svim izložbama i festivalima USUS.

Datumi sahrane Laze Sredanovića u Herceg Novom, kao i komemoracija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, biće naknadno objavljeni, saopštava Udruženje stripskih umetnika Srbije.

(Mondo)

BONUS VIDEO:

SEĆANJE NA FILMSKU DIVU: Milena Dravić

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".