Лазо Средановић био је стрипар, илустратор, карикатуриста, графички дизајнер и културни радник, најпознатији по хумористичко-акционом стрипском серијалу "Дикан и Стари Словени", од 1969. најомиљенијем у земљама бивше Југославије.

Лазо Средановић рођен је у Никшићу, 19. септембра 1939. Основну школу је похађао у Сенти и Херцег Новом, а у Херцег Новом је завршио и угледну средњу школу за примењене уметности 1960. године. У Београду је 1965. дипломирао на Академији за примењену уметност, графички одсек, у класи оца српске графике, професора Михајла Мике Петрова.

Фото: Принтскрин Јутјуб/ tmilk688

 

 

Осим стрипа, чија је звезда био за најширу публику, Средановић се бавио графичким дизајном и илустровањем уџбеника, часописа и сликовница за децу. Редовно излагао је на многим салонима карикатуре у земљи и иностранству. Живео је и стварао у Београду и Крашићима (Бока Которска). Од 1968. до 1990. био је запослен као начелник графичких послова у Институту за безбедност Савезног министарства унутрашњих послова.

Био је ожењен академском уметницом Миланком Средановић са којом је добио две ћерке Катарину и Тамару.

Стрип "Дикан и Стари Словени" уметник црта од 1969. за "Политикин Забавник". Ово је била и утицајна сатира домаћег менталитета и друштва, коју су средином 1970-их читали милиони људи, у време када је "Политикин забавник" имао близу 500.000 примерака збирног недељног тиража. Био је ангажован и у развоју "Дикана" за будућу анимирану ТВ серију и анимиране дугометражне филмове за међународно тржиште.

Највећи део јавне делатности у 21. веку посветио је стрипу. Учествовао је у обнављању Удружења стрипских уметника Србије 2009. године, био је потпредседник у једном мандату, излагао је радове и гостовао на свим изложбама и фестивалима УСУС.

Датуми сахране Лазе Средановића у Херцег Новом, као и комеморација у Београду, Новом Саду и Нишу, биће накнадно објављени, саопштава Удружење стрипских уметника Србије.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

СЕЋАЊЕ НА ФИЛМСКУ ДИВУ: Милена Дравић

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".