On je rekao da se pelet u većim gradovima može naći, najčešće u stovarištima pod kontrolom ili u vlasništvu fabrika koje pelet proizvode.

- Fabrike su odlučile da se bave maloprodajom pa ko nije nabavio pelet treba njima da se obrati i dobiće informaciju kako do peleta. Tako je sada, i biće sigurno tako do kraja oktobra, do kada važi uredba - rekao je on.

Vlada Srbije uredbom je cenu peleta ograničila na 38.000 za tonu, a Glavonjić kaže da trgovina po višim cenama neprihvatljiva i protivzakonita.

Dodao je da je tona peleta 2021. godine koštala između 220 i 230 evra, dok je sada 320 evra, što je povećanje od 100 evra.

On je podsetio da je pred državnog ograničenja tona peleta prodavana i za 400 evra te da je zato Vlada Srbije reagovala.

- Proizvođači su bili nezadovoljni ograničenom cenom, pa su odlučili da se bave i maloprodajom. To je dosta usporilo distribuciju peleta na tržištu. Veliki broj proizvođača radi normalno i ima dovoljno sirovine. Oni isporučuju preko svojih kanala - rekao je on.

Dodao je da u manjim mestima peleta nema i pitanje je da li će ga i biti, ali da veća stovarišta sa većom ekonomskom snagom uspevaju da snabdevaju.

Cena ogrevnog drveta se slobodno formira, a Glavonjić ističe da je prostorni metar od početka septembra poskupeo 200 dinara što govori da su se domaćinstva ranije snabdela te da se cena stabilizuje.