Konvoj Vojske Crne Gore imao je poteškoća na putu ka Morinju zbog dvadesetak građana koji su onemogućavali prolaz.

Na ploči u ''logoru'' je postavljena ploča na kojoj piše:

- Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku ovde je bio logor, takozvani Centar Morinj za zatočene hrvatske civile i branioce. Sećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi.

Foto: Novosti

 

Prethodno se oglasilo Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore i izrazilo ogorčenost i uputilo protestnu notu zbog postavljanja spomen-obeležja.

- Zbog činjenice da je spomen-ploča urađena suprotno Zakonu o spomen-obeležjima, bez uključivanja nadležnih organa Opštine Kotor na čijoj se teritoriji nalazio Sabirni centar Morinj i kako hrvatski zvaničnici i hrvatska agentura u Crnoj Gori Sabirni centar u Morinju kvalifikuju kao zloglasni koncetracioni logor, u kome su zarobljeni hrvatski državljani sa teritorije opštine Dubrovnik, uključujući i Hrvate iz Boke Kotorske,  doživeli stravičnu torturu od strane pripadnika JNA, hrvatski ministri Medved i Grlić Radman su za nas nepoželjne osobe - agresori na teritoriju opštine Kotor, a Konjević i Krivokapić njihovi saučesnici u ovom sramnom činu bez presedana kojim se kleveće vlastita država i satanizuju vojna i civilna lica angažovana u Sabirnom centru - navedeno je u saopštenju Udruženja boraca.

Takođe, veterani ratova navode da u Sabirnom centru Morinj nije niko stradao, dok se pominje primer splitske ''Lole'', vojno-istraživačkog centra gde je svirepo mučeno i ubijeno 22 zarobljenika vojske JNA iz Crne Gore. Na tom mestu je ''umesto žrtvama, podignut je spomenik njihovim dželatima''.

- Bestidno je od strane hrvatskih zvaničnika, izvoziti sopstvene zločine i postavljati kukavička jaja u tuđe dvorište. I to raditi u ime navodnog dobrosusedtva i ljudskih prava i sloboda. Spomen-ploča koju danas otkrivaju sa izdajnicima Crne Gore biće uklonjena. Nadamo se legalno kao bespravno podignuto spomen-obeležje, a ako to izostane, imaće ko to uraditi - napisano je u saopštenju.

(Novosti)