Конвој Војске Црне Горе имао је потешкоћа на путу ка Морињу због двадесетак грађана који су онемогућавали пролаз.

На плочи у ''логору'' је постављена плоча на којој пише:

- Током великосрпске агресије на Хрватску овде је био логор, такозвани Центар Морињ за заточене хрватске цивиле и браниоце. Сећамо се злочина почињених да би се осрамотили име и дух Црне Горе. Изражавамо жаљење за све патње које су преживели заточеници. Да се никада не понови.

Фото: Новости

 

Претходно се огласило Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе и изразило огорченост и упутило протестну ноту због постављања спомен-обележја.

- Због чињенице да је спомен-плоча урађена супротно Закону о спомен-обележјима, без укључивања надлежних органа Општине Котор на чијој се територији налазио Сабирни центар Морињ и како хрватски званичници и хрватска агентура у Црној Гори Сабирни центар у Морињу квалификују као злогласни концетрациони логор, у коме су заробљени хрватски држављани са територије општине Дубровник, укључујући и Хрвате из Боке Которске,  доживели стравичну тортуру од стране припадника ЈНА, хрватски министри Медвед и Грлић Радман су за нас непожељне особе - агресори на територију општине Котор, а Коњевић и Кривокапић њихови саучесници у овом срамном чину без преседана којим се клевеће властита држава и сатанизују војна и цивилна лица ангажована у Сабирном центру - наведено је у саопштењу Удружења бораца.

Такође, ветерани ратова наводе да у Сабирном центру Морињ није нико страдао, док се помиње пример сплитске ''Лоле'', војно-истраживачког центра где је свирепо мучено и убијено 22 заробљеника војске ЈНА из Црне Горе. На том месту је ''уместо жртвама, подигнут је споменик њиховим џелатима''.

- Бестидно је од стране хрватских званичника, извозити сопствене злочине и постављати кукавичка јаја у туђе двориште. И то радити у име наводног добросуседтва и људских права и слобода. Спомен-плоча коју данас откривају са издајницима Црне Горе биће уклоњена. Надамо се легално као бесправно подигнуто спомен-обележје, а ако то изостане, имаће ко то урадити - написано је у саопштењу.

(Новости)