KraljČarls III dodelio je službenom gajdašu preminule kraljice Elizabete, Polu Burnsu (koji je svirao na njenoj sahrani prošlog meseca), novu ulogu, prenosi britanski The Sun.

Prema navodima, gardijski muzičar sada će biti službeni svirač novog monarha, a svoj prvi službeni nastup održao je u utorak u Balmoralu u kraljevoj rezidenciji.

Pojašnjeno je da će Pol od sada putovati sa Čarlsom u bilo koje mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi svirao gajde ispred prozora spavaće sobe kralja u 9 ujutro - svakog jutra.

Svirao je 15 minuta ispod prozora

Svako jutro u 9 ujutro, Pol je svirao 15 minuta ispod prozora kraljice u njenoj rezidenciji – bilo da je bila u Bakingamskoj palati, dvorcu Vindzor, ili Balmoralu.

Pol je bio sedamnaesti po redu svirač kraljice Elizabete, a svoju dužnost prema kraljici zaključio je srceparajućim izvođenjem pesme "Sleep darlie sleep" u Vestminsterskoj opatiji tokom njene sahrane prošlog meseca.

Kraljica je uživala u ovom posebnom ceremonijalu od svog dolaska na vlast 1952. godine.

- NJegova majka je obožavala imati svog gajdaša. To je lepa tradicija - rekao je izvor blizak kraljevskoj obitelji za britanske medije. 

(The Sun)

FOTO GALERIJA: Korgiji kraljice Elizabete - rasa koju je najdugovečnija vladarka obožavala