Vozilo ''lazanski'' pripada kategoriji ''borbenih vozila'' sa pogonom na osam točkova, a u njega se može smestiti i do 13 lica.

Foto: Instagram printskrin/buducnostsrbijeav

 

Po izgledu i funkcijama predstavlja modifikovano verziju ''lazara 3'', odnosno dobio je višenamenski top za dejstvo po živoj sili, lakim oklopom, fortifikacijama.

Foto: Instagram printskrin/avucic

 

Automatski top koji se nalazi na ''lazanskom'' je kalibra 57 milimetara i koristi probojnu municiju. Takva municija može probiti oklope lakih tenkova. Pored ovog topa, prisutan je i mitraljez kalibra 7,62 milimetara.

Foto: Instagram printskrin/avucic

 

Takođe, za razliku od ''lazara 3'', ''lazanski'' poseduje i potpuni oklop, odnosno nema prozore, ali i neuporedivo veću moć, kao i domet koji može dostići i 14 kilometara dok vertikalno može dostići do 7 kilometara.

Foto: Instagram printskrin/buducnostsrbijeav

 

Na BOV-u postoji i protivminska zaštita po Stanag-u nivoa 4a ili 4b. Balistička zaštita ''lazanskog'' je u skladu sa standardom Stanag nivoa 4. U razvoju je trenutno i paket zaštite u skladu sa standardom Stanag nivoa 5 i 6.

Uz to, zaštićen je od zrna kalibra 7,62 sa svih strana dok je sa prednje strane zaštićen od kalibra 30 milimetara.

Foto: Instagram printskrin/buducnostsrbijeav

 

Težina vozila može biti od 26 do 36 tona, dužine je 8 metara, a širine 3,2 metra.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

 

Vozilo ''lazanski'' je razvilo preduzeće ''Jugoimport SDPR'', a ime je dobilo po preminulom novinaru Miroslavu Lazanskom. Vojnopolitički komentator, analitičar, pisac i diplomata je svoje ime uklesao na jedno borbeno vozilo jer je ''voleo Srbiju više od svega'', kako kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Instagram printskrin/avucic

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".