- Ne slažemo se sa takvim izjavama. To je teritorija Ruske Federacije. Rusija je nekoliko puta na različitim nivoima, između ostalog i predsednik Putin, potvrđivala političku volju da nastavi dijalog sa Japanom kako bi se pronašlo rešenje onih važnih pitanja koja se nalaze na našoj agendi - rekao je Peskov.

Prethodno je novi japanski premijer Fumio Kišida u parlamentu rekao da se suverenitet Tokija odnosi i na Južne Kurila.

Foto: Jutjub/printskrin/

Podsetimo, njegovu izjavu je komentarisao i zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov koji je za Sputnjik rekao da je mirovni sporazum između Rusije i Japana moguć samo na osnovu realne situacije, zasnovane na rezultatima Drugog svetskog rata – suverenitet nad Kurilskim ostrvima pripada Rusiji.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomai i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije pomenuta.

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.

Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. tadašnji japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine.

(Sputnjik)
 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".