Kako bi bio pušten na prevremenu slobodu, nakon više od izdržavanja dve trećine kazne, Lukić je morao da se obaveže na određena ograničenja koja bi, ukoliko ih prekrši značila da će se vratiti u zatvor.

Foto: D. Dozet

 

General je osuđen za zločine na prostoru Kosova i Metohije, pa mu je zabranjeno da putuje u južnu srpsku pokrajinu pod bilo kojim uslovima. Ne sme da daje izjave u kojima negira zločine nad kojima sud u Hagu ima nadležnost, a počinjeni su na prostoru bivše Jugoslavije. Zabranjeno mu je slaganje ili veličanje osoba koje je Haški tribunal osudio.

Foto: Tanjug/AP

 

O predmetu ili suđenju u Hagu, kao i o bilo kom aspektu ratova na prostorima bivše Jugoslavije koji su bili predmet njegovog procesa, ne sme da razgovara ni sa kim ko nije njegov advokat.

Obavezao se da neće stupiti u kontakt sa žrtvama, ali ni sa svedocima koji su svedočili u njegovom (ali i drugim) predmetima pred sudom u Hagu, ni sa članovima njihovih porodica. Obavezuje se da ih neće direktno ili indirektno povrediti, niti zastrašiti.

Foto: Z. Jovanović

 

Lukiću je takođe zabranjeno da prekrši bilo koji nalog suda i da ni na koji način neće otkriti identitet svedoka.

Ukoliko želi da putuje van Srbije, mora o tome da obavesti sud, koji bi to prvo morao da odobri. Ukoliko bi prekršio ovu obavezu, Lukića bi Srbija morala da uhapsi.

Foto: Z. Jovanović

 

U političkim procesima je Lukiću dozvoljeno učestvovanje isključivo u vidu glasanja, odnosno ne sme učestvovati u bilo kakvoj drugoj vrsti političkog aktivizma.

Ukoliko poseduje vatreno (ili drugo) oružje za koje je potrebna dozvola, on će morati da ga preda nadležnima.

Sporazum o puštanju Lukića vlasti u Srbiji su se obavezale da će odrediti poverenika koji će nadzirati da li se Lukić pridržava navedenih uslova.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".