Otac državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, Donald, bivši američki diplomata i investicioni bankar preminuo je u 96 godini, prenosi AP.

Blinken je objavio vest o smrt svog oca, koji je umro juče, u nizu tvitova dok je prisustvovao godišnjoj Generalnoj skupštini UN, navodi američka agencija.

- Moja porodica je izgubila roditelja i dedu, izvor ljubavi i inspiracije, mog oca Donalda Blinkena - napisao je američki državni sekretar.

On je saopštio da je Donald Blinken mirno preminuo u svom domu u Ist Hemptonu na Long Ajlendu.

- Pripadnik Vazdušnog korpusa američke vojske, ambasador SAD, predsednik upravnog odbora Fondacije Mark Rotko i Državnog univerziteta NJujork, tata je služio svom gradu i državi - rekao je Blinken i dodao da mu je otac bio inspiracija da se opredeli za državnu službu.

Entoni Blinken je otkazao nekoliko događaja kojima je trebalo da prisustvuje na Generalnoj skupštini UN u četvrtak uveče, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja svog oca, a njegov današnji raspored biće prilagođen porodičnim obavezama, saopštio je zvaničnik Stejt departmenta.

Donald Blinken je bio predsednik Upravnog odbora Državnog univerziteta u NJujorku od 1978. do 1990. i ambasador SAD u Mađarskoj od 1994. do 1997. godine, za vreme Klintonove administracije, navodi AP.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".