Отац државног секретара САД Ентонија Блинкена, Доналд, бивши амерички дипломата и инвестициони банкар преминуо је у 96 години, преноси АП.

Блинкен је објавио вест о смрт свог оца, који је умро јуче, у низу твитова док је присуствовао годишњој Генералној скупштини УН, наводи америчка агенција.

- Моја породица је изгубила родитеља и деду, извор љубави и инспирације, мог оца Доналда Блинкена - написао је амерички државни секретар.

Он је саопштио да је Доналд Блинкен мирно преминуо у свом дому у Ист Хемптону на Лонг Ајленду.

- Припадник Ваздушног корпуса америчке војске, амбасадор САД, председник управног одбора Фондације Марк Ротко и Државног универзитета Њујорк, тата је служио свом граду и држави - рекао је Блинкен и додао да му је отац био инспирација да се определи за државну службу.

Ентони Блинкен је отказао неколико догађаја којима је требало да присуствује на Генералној скупштини УН у четвртак увече, због погоршања здравственог стања свог оца, а његов данашњи распоред биће прилагођен породичним обавезама, саопштио је званичник Стејт департмента.

Доналд Блинкен је био председник Управног одбора Државног универзитета у Њујорку од 1978. до 1990. и амбасадор САД у Мађарској од 1994. до 1997. године, за време Клинтонове администрације, наводи АП.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".