Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je dao intervju za američku televiziju NJuzmaks.

U studiju je pored Vučića bio i bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Foto: Jutjub/Newsmax TV

 

Na kraju intervjua, voditelj je pitao predsednika Srbije koja je razlika između predsednika DŽoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Vučić je kroz smeh rekao da je to pitanje najteže od svih.

- Sreo sam predsednika Bajdena četiri puta, Trampa dva puta. Bajden je jedan od najbolje pripremljenih političara, za bilo koju diskusiju. Tramp je veoma harizmatičan, kao buldožer, uvek hoće da vidi rezultate. On je shvatio da nas ekonomija može povezati na Balkanu, i posvetili smo se konkretnim problemima kako bi poboljšali živote. Čak 20 federalnih agencija je počelo da ulaže, kako bi sve strane napredovale ekonomski - zaključio je predsednik Vučić.

Vučić je podsetio gledaoce da je Srbija proslavila 140. godišnjicu odnosa sa SAD, i da su naše zemlje u oba svetska rata bile na pravoj strani istorije.

Predsednik je dodao da kompanija Rivian, američka kompanija koja proizvodi električna vozila, otvara centar za razvoj i istraživanja. Grenel je pitao predsednika da li će ogromna nalazišta litijuma u našoj zemlji pomoći u razvoju naprednih tehnologija u našoj zemlji.

- Imali smo velikih problema sa litijumom u prošlosti, i ja sam napravio neke političke greške. Ali ja mislim da je dobra poslovna klima razlog zašto Rivian dolazi u Srbiju. Oni su tražili atraktivnu zemlju za investiranje, a mi imamo i subvencije i pametne, obrazovane ljude. Mi smo šampioni Evrope po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak 3.3 milijarde evra smo privukli u našu zemlju - kazao je on.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".