Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, na svečnosti promocije nove klase oficira VS, pištolje sa posvetom najuspešnijima potporučnicima.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Pištolje sa posvetom, kao najbolji, dobili su prvi u rangu vida Kopnene vojske potporučnik Aleksandar Nikolić, koji je zabeležio opšti uspeh 9,16, prvi u rangu Ratnog vazduhopovstva i protivvazduhoplone odbrane potporučnik Miloš Kostić, sa opštim uspehom 9,66.

Takođe, predsednik je pištolje uručio i prvoj u rangu u službi Vojske Srbije Kristini Živanović, sa opštim uspehom 9,96, te prvom u rangu Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije Mladenu Hadži Makunčević, koji je studije završio sa opštim uspehom 9,96.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Prethodno, pukovnik VS Srđan Duvnjak, pročitao je Ukaz predsednika Srbije, kojim je u čin potporučnika proizvedeno 109 kadeta 142. i 143. klase Vojne akademije, te 17 kadeta osme klase Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije Univerziteta odbrane.

Poneti zvanje i uniformu oficira Vojske Srbije dokaz je posvećenosti i beskrajne vere u nacionalno jedinstvo, poručila je potporučnica VS Kristina Živanović, u ime nove klase oficira koja je danas promovisana u prvi vojni čin.

Ona se obratila kolegama i navela da je njihova dužnost kao potomaka junačke prošlosti da odbrane i sačuvaju lepotu oficirskog poziva za buduće generacije.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

- To je naša misija, naš izbor i uspeh. Naše školovanje na Vojnoj akademiji bilo je puno odricanja, samosavladavanja, teških izbora, vrednog i napornog rada koji su nas naučili da funkcioniseemo kao uigran i savrsen tim - kazala je ona.

Živanović, koja je i prva u rangu u službama Vojske Srbije, navela je da je na Vojnoj akademiji stekla prijateljstvo za ceo život, savlađivala teško gradivo, terene, obuke, a tako je, kaže, učila o odgovornosti i disciplini.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Navela je i da je pre nekoliko godina izabrala zvanje vojnika i dodala da već sada zna da je taj izbor bio pravi.

- Hvala našim profesorima koji su dali sve od sebe da krenemo sa akademije kao stručni, stabilni, temeljni mladi oficiri, spremni da na svojim prvim oficirskim dužnostima dokažemo i potvrdimo odlučnost i uspeh - navela je Živanović.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".