Председник Србије Александар Вучић данас је дао интервју за америчку телевизију Њузмакс.

У студију је поред Вучића био и бивши специјални изасланик америчког председника за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел.

Фото: Јутјуб/Newsmax TV

 

На крају интервјуа, водитељ је питао председника Србије која је разлика између председника Џоа Бајдена и бившег председника Доналда Трампа.

Вучић је кроз смех рекао да је то питање најтеже од свих.

- Срео сам председника Бајдена четири пута, Трампа два пута. Бајден је један од најбоље припремљених политичара, за било коју дискусију. Трамп је веома харизматичан, као булдожер, увек хоће да види резултате. Он је схватио да нас економија може повезати на Балкану, и посветили смо се конкретним проблемима како би побољшали животе. Чак 20 федералних агенција је почело да улаже, како би све стране напредовале економски - закључио је председник Вучић.

Вучић је подсетио гледаоце да је Србија прославила 140. годишњицу односа са САД, и да су наше земље у оба светска рата биле на правој страни историје.

Председник је додао да компанија Ривиан, америчка компанија која производи електрична возила, отвара центар за развој и истраживања. Гренел је питао председника да ли ће огромна налазишта литијума у нашој земљи помоћи у развоју напредних технологија у нашој земљи.

- Имали смо великих проблема са литијумом у прошлости, и ја сам направио неке политичке грешке. Али ја мислим да је добра пословна клима разлог зашто Ривиан долази у Србију. Они су тражили атрактивну земљу за инвестирање, а ми имамо и субвенције и паметне, образоване људе. Ми смо шампиони Европе по привлачењу страних директних инвестиција. Чак 3.3 милијарде евра смо привукли у нашу земљу - казао је он.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".