FGM-148 DŽevelin je napredni prenosivi protivtenkovski raketni sistem američke proizvodnje sa funkcijom „ispali i zaboravi“. Raketu DŽevelin su razvili i proizveli Lockheed Martin i Raitheon za vojsku i marince Sjedinjenih Država.

Foto:Profimedia

 

Verzija srednjeg dometa ove rakete se proizvodi od 1994. godine, a prvi DŽevelini su raspoređeni u jedinice američke vojske 1996. godine i stalno se nadograđuju. Ova raketa je zamenila protivtenkovsku raketu M47 Dragon u američkoj vojsci od 2001. godine

Foto:Profimedia

 

Strelac nosi komandnu lansirnu jedinicu za višekratnu upotrebu (CLU), sastavljena je od dvodelnog sistema. CLU ima tri pogleda koji se koriste za pronalaženje, ciljanje i ispaljivanje projektila i takođe se mogu koristiti odvojeno od projektila kao prenosivi termalni nišan. Pešadija više nije u obavezi da bude u stalnom kontaktu sa oklopnim transporterima i tenkovima sa termičkim nišanima. CLU je težak 6,4 kg i koristi pasivno infracrveno navođenje za fiksiranje i praćenje ciljeva. Dnevni nišan je opremljen sa uvećanjem od 4k, a noćni nišan za infracrvenu sliku ima uvećanje od 4k i 9k. I strelac i nosač municije nose sklop lansirne cevi, cev za jednokratnu upotrebu u kojoj se nalazi projektil i štiti projektil od surovih okruženja. Cev ima ugrađenu elektroniku i sistem šarki za zaključavanje koji čini pričvršćivanje i odvajanje projektila na i od komandne lansirne jedinice brz i jednostavan proces. Ima dužinu otprilike 1,2 m, prečnik 127 mm i težinu od 22,1 kg, sa manjim razlikama u zavisnosti od varijante.

Foto:Profimedia

 

Raketa nosi jednu visokoeksplozivnu protivtenkovsku (HEAT) bojevu glavu od 8,4 kg tandem punjenja. Koristi punjenje u obliku eksploziva za stvaranje struje superplastično deformisanog metala formiranog od metalnih obloga u obliku trube. Rezultat je uski mlaz čestica velike brzine koji može da prodre u oklop. Ima kvalifikovani maksimalni domet od 2.500, iako SAD napominju da je „pokazao performanse do 4.000 metara u većini operativnih uslova“.DŽevelin koristi mehanizam za meko lansiranje. To znači da kada operater povuče okidač, početni motor sa niskim G izbacuje projektil iz cevi za ispaljivanje. Jednom kada izađe iz cevi za ispaljivanje, projektil zatim pali svoj glavni motor leta da bi krenuo prema cilju. Mehanizam za meko lansiranje DŽevelina sprečava da izduvni gasovi projektila pogode operatera, omogućava vatru iz zatvorenih prostora i zgrada, smanjuje trzaj za vatru iz ramena i minimizira tragove dima iz lansiranja koji ukazuju na lokacije lansiranja i pozivaju na protivvatru.

Foto:Profimedia

 

Dva režima napada

Operateri mogu izabrati da koriste oružje u režimu visokog napada ili režimu direktnog napada. Režim vrhunskog napada je dizajniran da cilja tenkove; projektil leti nagore da bi dostigao visinu od 150 m pre nego što udari u ranjiviji krov tenka. Režim direktnog napada je dizajniran da gađa utvrđene ciljeve, bunkere, zgrade i helikoptere. U ovom režimu, projektil leti relativno pravo do cilja na visini od 50 m.

Rane verzije DŽevelina imale su domet od 2000 metara, koji je kasnije povećan na 2500 metara. DŽevelin je korišćen u više od 5000 sukoba u Avganistanu i Iraku. Ovaj sistem bi trebalo da ostane u upotrebi do 2050.

Foto:Profimedia

 

Obuka

Američke trupe se dve nedelje obučavaju na sistemu u pešadijskoj školi u Fort Beningu , DŽordžija .

Vojnici se podučavaju osnovnom održavanju, radu i sposobnostima, montaži i rastavljanju, kao i pozicijama sa kojih se može pucati. Vojnici se takođe uče da razlikuju različite tipove vozila čak i kada su vidljivi samo grubi obrisi.

Vojnici moraju obaviti nekoliko vremenskih vežbi sa postavljenim standardima pre nego što budu kvalifikovani za rukovanje sistemom u obuci i u ratnim situacijama. U većini vojnih baza postoje i manji programi obuke koji vojnike upućuju na pravilno korišćenje sistema. Na ovim kursevima, program obuke može biti malo promenjen. Ovo su najčešće samo manji zahtevi izostavljeni zbog budžeta, broja vojnika u odnosu na opremu za simulaciju, i raspoloživog vremena i resursa. Obe vrste kurseva obuke imaju zahtevane nivoe znanja koji moraju biti ispunjeni pre nego što vojnik može da koristi sistem u vežbama obuke ili u ratnim misijama.

Specifikacija FGM-148:

Dužina: 1,1 m

Dužina cevi 1,2 m
Prečnik 142 mm
Ukupna težina sistema: 22,3 kg
Efektivni domet: 75 do 2500 m
Sistem navođenja: Infracrveno navođenje
Poreklo: SAD

Foto:Profimedia

 

Borbena upotreba:

2003 Irak, Afghanistan, Sirija, Ukrajina

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".