- Tekst koji je poslao Iran ima konstruktivan pristup u cilju finalizacije pregovora - saopštio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, a prenela iranska državna televizija IRIB.


U izveštaju IRIB-a se navodi da je odgovor Irana poslat visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju, koji je koordinirao pregovore, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 

Posle 16 meseci indirektnih pregovora između Teherana i Vašingtona, Borelj je 8. avgusta rekao da je EU dala konačnu ponudu za prevazilaženje zastoja i za oživljavanje sporazuma, navodi britanska agencija.

Iranu su potrebne jače garancije Vašingtona za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je u sredu ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian, dodajući da bi agencija UN za atomsku energiju trebalo da odustane od "politički motivisanih istraga“ o nuklearnom radu Teherana.

Nakon što je EU primila predloge Irana i prosledila Vašingtonu, Bajdenova administracija je potvrdila da je dobila odgovor Teherana, ali da ne smatra da oni doprinose konačnom sporazumu.

- Možemo da potvrdimo da smo dobili odgovor Irana preko EU. Proučavamo ga i odgovorićemo takođe preko EU, ali nažalost nije reč o konstruktivnom pristupu - rekao je portparol Stejt departmenta ne precizirajući šta odgovor Irana sadrži, prenosi AP.

Prema sporazumu iz 2015, Iran je zaustavio svoj nuklearni program da bi bio oslobođen sankcija SAD, EU i UN.

Američki predsednik Donald Tramp izašao je iz sporazuma 2018. godine, tvrdeći da je previše naklonjen Teheranu.

Foto: AP/Gerald Herbert

 

On je ponovo nametnuo američke sankcije Iranu, zbog čega je Teheran nastavio ranije zabranjene nuklearne aktivnosti.

To je oživelo zabrinutosti SAD, Evrope i Izraela da bi Iran mogao da razvije nukearno oružje, a Teheran negira takve namere.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".