- Текст који је послао Иран има конструктиван приступ у циљу финализације преговора - саопштио је данас портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани, а пренела иранска државна телевизија ИРИБ.


У извештају ИРИБ-а се наводи да је одговор Ирана послат високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу, који је координирао преговоре, пренео је Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

После 16 месеци индиректних преговора између Техерана и Вашингтона, Борељ је 8. августа рекао да је ЕУ дала коначну понуду за превазилажење застоја и за оживљавање споразума, наводи британска агенција.

Ирану су потребне јаче гаранције Вашингтона за оживљавање нуклеарног споразума из 2015. године, изјавио је у среду министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахиан, додајући да би агенција УН за атомску енергију требало да одустане од "политички мотивисаних истрага“ о нуклеарном раду Техерана.

Након што је ЕУ примила предлоге Ирана и проследила Вашингтону, Бајденова администрација је потврдила да је добила одговор Техерана, али да не сматра да они доприносе коначном споразуму.

- Можемо да потврдимо да смо добили одговор Ирана преко ЕУ. Проучавамо га и одговорићемо такође преко ЕУ, али нажалост није реч о конструктивном приступу - рекао је портпарол Стејт департмента не прецизирајући шта одговор Ирана садржи, преноси АП.

Према споразуму из 2015, Иран је зауставио свој нуклеарни програм да би био ослобођен санкција САД, ЕУ и УН.

Амерички председник Доналд Трамп изашао је из споразума 2018. године, тврдећи да је превише наклоњен Техерану.

Фото: АП/Gerald Herbert

 

Он је поново наметнуо америчке санкције Ирану, због чега је Техеран наставио раније забрањене нуклеарне активности.

То је оживело забринутости САД, Европе и Израела да би Иран могао да развије нукеарно оружје, а Техеран негира такве намере.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".