- Čovek je uperio vatreno oružje u njenu glavu i povukao obarač. Kristina je još uvek živa jer, iz nekog razloga koji tek treba da bude utvrđen, pištolj nije opalio - saopštio je predsednik u televizijskom obraćanju.


Predsednik Argentine je rekao i da je pištolj bio napunjen sa pet metaka, preneo je Rojters.

 

 


Napadača, koga su vlasti identifikovale kao 35-godišnjeg muškarca brazilskog porekla, policija je brzo uhapsila i zaplenila mu oružje.

 

 

Foto: Tanjug/AP

 

Incident se dogodio kasno sinoć na ulazu njene kuće u Buenos Ajresu, gde se poslednjih dana okupljalo na stotine demonstranata da podrže bivšu predsednicu Argentine, kojoj se sudi za korupciju.

Ministar ekonomije Serhio Masa nazvao je incident "pokušajem ubistva".

- Kada mržnja i nasilje prevladaju nad dijalogom, društva su uništena i nastaju situacije poput ove: pokušaj atentata - napisao je on na Tviteru.

Šefovi država i politički saveznici iz celog regiona, uključujući predsednika Čilea Gabrijela Borića, Venecuele Nikolasa Madura, Perua Pedra Kastilja i brazilskog predsedničkog kandidata Luiza Inasija Lulu da Silvu, osudili su napad u porukama na Tviteru, izražavajući solidarnost sa argentinskom potpredsednicom, prenosi Rojters.

Kiršner se politikom bavi od sedamdesetih, a bila je udata za Nestora Kišnera, pokojnog argentinskog predsednika.

Foto: Tanjug/AP

 

Kao njegova udovica nasledila ga je na predsedničkoj funkciji 2007. godine prethodno pobedivši na predsedničkim izborima.

Ova 69-godišnjakinja je optužena za više prevara države i umešanost u preusmeravanje javnih sredstava dok je bila predsednica između 2007. i 2015. godine, zbog čega bi mogla da se suoči sa 12-godišnjom kaznom i mogućom zabranom vršenja javnih funkcija, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".