Srpska salata koja je neizostavni deo naše trpeze, može biti štetna za želudac zbog paradajza i krastavca koji ne idu u ishrani jedan sa drugim. 

Foto: Profimedia

 

 

Obe vrste povrća nemaju isto vreme probavljanja, pa može doći do fermentacije u želudcu ili trovanja i izazvove grčeve, nadutost ili čak bolove u nekim slučajevima- saopštava Health Tips Portal.com.

Foto: Profimedia

 

 

Takođe, potrebno je da obratite pažnju na sledeće kombinacije u ishrani:

Voće nakon obroka

Voću treba dosta vremena da se probavi, a ako ga jedete odmah nakon obroka, zadržaće se u želucu duže i izazvati refluks i druge probavne probleme.

Testenina i sir

Testenina obiluje skrobom koji se drugačije vari od proteina, a zadržavanje u želucu izaziva fermentaciju.


Meso i sir

Previše proteina za vaš želudac.

Hleb i sok od pomorandže

Kiselina potrebna da bi razgradila sok može da uništi enzime zadužene za razgradnju skroba.

Povrće i sir


Sa ovom kombinacijom povećavate rizik od nadutosti.

Dinja i lubenica

Ove voćke bi trebalo da se konzumiraju odvojeno.

Banane i mleko

Ova kombinacija usporava varenje.

Voće i jogurt

Iako je ovo poznata kombinacija za doručak, ona usporava varenje i oštećuje crevnu floru.

BONUS VIDEO: 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".