Svima je poznato da su jabuke važne za zdravlje, ali retko ko zna da su mnogo zdravije sa korom. 

Foto: Profimedia

 

 

Ovo voće sadrži dobar izvor biljnih vlakana, ali samo ako se jede s korom - plod prosečne veličine sadrži 4,4 grama vlakana, od čega se u kori nalazi 2,3 grama. Ako oljuštite jabuku, izgubićete i na vitaminu C. Najvažnije od svega je pre nego što pojedete jabuku sa korom, da je dobro operete. 

Preporučuje se da jabuke potopite u posudu sa vodom u koju ste prethodno dodali šoljicu sirćeta i dve kašike soda bikarbone. Nakon što jabuke odstoje u ovoj vodi par minuta, operite ih dobro pod mlazom tople vode i spremne su za konzumaciju.

Foto: Profimedia

 

 

Jabuka ublažava probleme sa disanjem

Kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Prema istraživanju, ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno pluća bolje funkcionišu. 

Kvercetin utiče i na pamćenje

Jedna studija pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Zaslužna za vitku figuru

Kiselina koja se nalazi u kori jabuke pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka sa korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.

(Srbija danas)

BONUS VIDEO: 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".