Српска салата која је неизоставни део наше трпезе, може бити штетна за желудац због парадајза и краставца који не иду у исхрани један са другим. 

Фото: Профимедиа

 

 

Обе врсте поврћа немају исто време пробављања, па може доћи до ферментације у желудцу или тровања и изазвове грчеве, надутост или чак болове у неким случајевима- саопштава Хеалтх Типс Портал.цом.

Фото: Профимедиа

 

 

Такође, потребно је да обратите пажњу на следеће комбинације у исхрани:

Воће након оброка

Воћу треба доста времена да се пробави, а ако га једете одмах након оброка, задржаће се у желуцу дуже и изазвати рефлукс и друге пробавне проблеме.

Тестенина и сир

Тестенина обилује скробом који се другачије вари од протеина, а задржавање у желуцу изазива ферментацију.


Месо и сир

Превише протеина за ваш желудац.

Хлеб и сок од поморанџе

Киселина потребна да би разградила сок може да уништи ензиме задужене за разградњу скроба.

Поврће и сир


Са овом комбинацијом повећавате ризик од надутости.

Диња и лубеница

Ове воћке би требало да се конзумирају одвојено.

Банане и млеко

Ова комбинација успорава варење.

Воће и јогурт

Иако је ово позната комбинација за доручак, она успорава варење и оштећује цревну флору.

БОНУС ВИДЕО: 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".