Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar najverovatnije će posetiti Prištinu i Beograd, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih diplomatskih izvora u Briselu.

Foto: S. Radovanović

 

Prema saznanjima Radio Slobodne Evrope, poseta će se desiti u toku ove nedelje i ima za cilj da se još jednom razgovara sa stranama kako bi se pronašlo rešenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za srpske državljane koji dolaze na Kosovo i Metohiju.

Evropska unija je 18. avgusta sazvala novu rundu na najvišem političkom nivou, međutim višesatni razgovori su okončani bez dogovora, a šef evropske diplomatije Žozep Borelj je najavio nastavak pregovora.

Trebalo je da se u sklopu nastavka angažovanja u evropskoj prestonici, ove nedelje sastanu glavni pregovarači Beograda i Prištine, ali najverovatnije će ovo sačekati na ishod razgovora koje će Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar obaviti sa prištinskim, odnosno beogradskim sagovornicima.

Foto: Tanjug/AP

 

Juče se predsednik Aleksandar Vučić sastao sa Srbima sa KiM i nakon tog susreta novinarima izjavio da je Priština na sastanku u Briselu nije prihvatila nijedan predlog Beograda. Kako je naveo, jedan od tih predloga bio je uvođenje statusno neutralnih tablica.

Evropska unija i međunarodna zajednica nastoje da Beograd i Priština pronađu rešenje najkasnije 31. avgusta kako bi se izbegla nova eskalacija na severu KiM.

(RTS)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".