Godišnje letnje vežbe trebalo bi da se završe 1. septembra, a južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol, koji je stupio na dužnost u maju, obećao je da će "normalizovati" zajedničke vežbe sa SAD i ojačati vojno odvraćanje od Severne Koreje, preneo je Rojters.

Seul je, odvojeno, pokrenuo četvorodnevnu vežbu civilne zaštite sa ciljem da se pojača spremnost vlade, prvi put otkako je počela pandemija korone.

Jun je rekao da su vojne i civilne vežbe usmerene ka popravljanju spremnosti države da se suoči sa promenljivim obrascima rata i sve većim sajbernapadima na važne ustanove.

"Održavanje mira na Korejskom poluostrvu gradi se na našoj snažnoj bezbednosnoj politici", kazao je Jun nakon sastanka državnog vrha.

Severna Koreja je prošle nedelje ispalila dve krstareće rakete sa zapadne obale, nakon što su Seul i Vašington otpočeli pripreme za vežbe.

Jun je rekao da je njegova vlada spremna da pruži ekonomsku pomoć severnim susedima, pod uslovom da Pjongjang preuzme korak ka denuklearizaciji, međutim, Severna Koreja je odbila ovu ponudu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".